Aina menee mönkään
Epäonnistumisen pelko sitoo monen voimia. Ihminen jää helposti alisuorittajaksi. Pienikin negatiivinen palaute tai korjausehdotus voi pilata päivän. Ihminen ei huomaa iloita siitä, mikä onnistui, kun hän jää kiinni siihen, mikä ei onnistunut sataprosenttisesti. Negatiivisen liioittelu ja positiivisen vähättely vahvistaa epävarmuutta omista kyvyistä.
Epäonnistumisia pelkäävä vertaa itseään muihin. Aina löytyy tuttavapiiristä niitä, jotka menestyvät paremmin. Nämä havainnot vahvistavat omaa epävarmuutta. Miten paljon jääkään tässä maailmassa käyttämättä Jumalan luomasta potentiaalista, joka meille ihmisille on annettu, kun emme rohkene panna sitä käyttöön emmekä edes yrittää epäonnistumisen pelossa.
Epäonnistumisen pelon synty
Lapsuuden epäonnistumiset luovat maaperän uskomukselle ”En voi onnistua”. Oppimisvaikeuksista tai liikunnallisesta kömpelyydestä kärsivä saattoi lakata yrittämästä säästyäkseen toverien ja opettajia nöyryytyksiltä. Vanhempien vähättely, arvostelu tai vertaaminen sisaruksiin on omiaan tekemään epävarmaksi. Joskus jopa vanhemman menestyminen voi saada lapsen uskomaan, ettei hän koskaan tule yltämään samalle tasolle. Jos kaiken lisäksi lapsi saa kokea kaltoin kohtelua, mitätöimistä tai häneltä vaaditaan liikaa, on hänen itseluottamukseltaan nakerrettu vakavasti pohjaa.
Tutustu epävarmuuden alkujuuriin
Onko epäonnistumisen tunteesi perusteltu vai vääristynyt? Kertaa elämäsi historiaa ja etsi todisteita epäonnistumisista. Tämä ei ole mukavaa puuhaa, kun muistot tuovat mukanaan kipeitä tunteita. Joskus todellisia epäonnistumisia löytyy yllättävän vähän. Muistimme tekee meille tepposen, sillä voimakkaita tunnekokemuksia sisältäneet tilanteet säilyvät mielessä ja neutraalit unohtuvat. Uskomus ”Epäonnistun aina” voi osoittautua perusteettomaksi.
Muistele myös tilanteita, joissa olet onnistunut ja selvinnyt. Sellaisia löytyy varmasti. Nyt voit arvioida, kuinka perusteltu epävarmuuden tunteesi on. Uskalla luopua siitä. Aina kun epäonnistumisen pelko estää sinua yrittämästä, muistuta itseäsi, että sinulla on mahdollisuus onnistua, kun asetat tavoitteesi kykyjesi mukaisiksi.
Auta itseäsi oivaltamaan, että sinua on kohdeltu epäreilusti. Lapsuuden epäonnistumiset pohjaavat usein siihen, että lapsi pakotetaan tekemään jotain, mihin hänellä ei ole luontaisia taipumuksia. Mitkä olisivat olleet lapsuutesi vahvuudet ja lahjasi? Olivatko sinuun kohdistuneet odotukset realistisia? Mitä elämästäsi olisi tullut, jos sinua olisi kiitetty, kannustettu ja ohjattu vahvoilla alueillasi?
Voi olla, että tunnet kiukkua niitä kohtaan, jotka ovat kohdelleet sinua väärin. Jos aioit kertoa noille ihmisille, miten he ovat kohdelleet sinua huonosti ja miltä se on sinusta tuntunut, varaudu siihen, että sinua ei kuunnella, vaan puhekumppanisi kieltää kaiken. Pysy rauhallisena äläkä ryhdy väittelyyn. Pidä tavoitteena, että annat heille anteeksi, sillä he eivät tienneet, mitä he tekivät.
Tiedosta lahjasi
Täysin lahjaton ihminen on harvinaisuus. Tunnista omat kykysi, taitosi, lahjasi ja saavutuksesi. Ne ovat joskus hautautuneet epäonnistumisten tai epäonnistumisen pelon alle. Miten olet hyödyntänyt lahjojasi? Miten voisit käyttää niitä? Tee sitä, missä olet vahva. Vähitellen huomaat onnistuvasi. Ota pieniä askelia.
Voimme ottaa todesta kehotuksen, joka esiintyy Raamatussa useaan kertaan ”Älä pelkää äläkä arkaile” tai Jesajan muistutuksen, johon hän liittää kehotukseen monta Jumalan vahvaa lupausta: ”Älä pelkää, minä olen sinun kanssasi, älä arkana pälyile ympärillesi – minä olen sinun jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vakaalla, lujalla kädelläni” Jes 41:10.