Juhlimisen rajat
Koulut päättyvät. Vuoden aherrusta juhlitaan eri tavoin. Murrosikäisten kodeissa käydään kädenvääntöä sopivasta ja sopimattomasta juhlimisesta. Onniteltavia ne kodit, joissa kädenvääntöä käydään, sillä se on merkki, että vanhemmat välittävät lapsistaan.
Nuoret kokeilevat missä rajat kulkevat, mitä vanhemmat voivat sietää. Nuoret aavistavat, että vanhemmilla on olemassa hyväksymisen rajat. He ovat varautuneet vastustamiseen ja taisteluun. He ovat varautuneet myös häviämään. Joskus taistelu on itsetarkoitus, paineiden purkamispaikka eikä häviäminen ole mikään katastrofi. Eräs äiti kertoi kuulleensa nuorensa lauseen puhelimessa: ”En nyt ehdi vielä tulemaan, mun pitää möykätä mutsin kanssa”.
Vanhemmat erehtyvät joskus luulemaan, että ala-ikäiselle rajojen asettaminen on mahdottomuus. Kun kahdeksasluokkalaisilta vaasalaisen koulun oppilailta kyseltiin terveystiedon tunnilla, miten heidän vanhempansa suhtautuisivat, jos he pyytäisivät heitä ostamaan kaljapullon, 90% murrosikäisistä vastasi ”Ei mun äiti ainakaan ostaisi”, ”Ei tulisi kuuloonkaan, että isä mitään sellaista ostaisi” Tällaisen vastauksen nuoret ovat varustautuneet kuulemaan. Silti 30% tämänikäisten juomista on kotoa peräisin. Vanhemmat eivät ole uskaltaneet tai viitsineet asettaa rajaa siihen, mihin se kuuluu, mihin he oikeastaan itsekin sen asettaisivat ja mihin nuoret olettavat heidän sen asettavan. Kuitenkin rakkauden likainen työ eli rajojen asettaminen ja taistelut niitten yhteydessä on yksi osa vanhemman tehtävää.
Kun kahdeksasluokkalaisilta kyseltiin, mitä mieltä he ovat kaupungin nuorisotoimen järjestämistä ”puhalla nolla” juhlista, 80% nuorista ilmaisi niitten olevan hyvä juttu. ”Saa olla luvan perästä selvin päin”, ”Hyvä kun örveltäjät jäävät ulkopuolelle”, ”Sellaisissa tapahtumista on turvallista olla.” Ja monilla aikuisilla on käsitys, että kaikki haluavat ryypätä.
Päihteettömät nuorten tapahtumat ovat mitä tervetullein vastaantulo nuorten tarpeeseen juhlia. Vaasan Hietasaari Rock-Törje-party Hietasaaressa ja Seinäjoen koulujen päätösbileet Törnävänsaaressa tarjoavat yläasteikäisille turvallisen ja monipuolisen tavan juhlia lukuvuoden päätöstä.
Vastuulliset vanhemmat vievät ja hakevat lapsensa bileistä. Silloin ei tarvitse epäillä, onko sovitussa paikassa oltu. Se on myös arvokas lapsista välittämisen viesti. Samalla vanhemmat voisivat katsella kaupungilla ympärilleen päihteitten kanssa juhlivaa nuorten ja lasten joukkoa. Näkymä vahvistaisi entisestään motivaatiota pitää huolta omista lapsista, välittää, elää yhdessä, huolehtia ja taistella silloin kun se on tarpeen.
Aikuistuttuaan he tulevat kiittämään rajoja asettaneita vanhempia rakkaudesta jota eivät murrosikäisinä aina.