Löytöjä matkan varrelta 1: Perusoivallus kristillisen terapian maisemasta

KIRJOITETTU 28.12.2017 KIRJOITTAJA SAARA KINNUNEN

Blogin kirjoittaja Saara Kinnunen on kirjailija, sosiaalipsykologi, perheneuvoja, ACC:n hallituksen jäsen

Terapeutin urani puolessa välissä aloin kaivata syvempää pohjaa terapiatyölleni. Mihin sopii kristillisen uskon viitekehys terapiassa? Hyvät teoriat ihmisen psyyken mekanismeista jäivät ikään kuin kaipaamaan jotain. Miten yhdistää kristillinen usko terapiaan? Minulla oli valmiina kolme elementtiä: psykologinen tieto ja terapeuttinen käytäntö, kristillinen maailmankuva ja minä itse uskovana terapeuttina. Nämä kolme pitäisi saada integroitumaan yhdeksi kokonaisuudeksi.

Nyt olen kulkenut pitkän etsijän, tutkijan ja löytäjän tien. Koska terapeutin urani loppu on lähempänä kuin alku, haluaisin jakaa jotain löydöistäni ja uudesta tavastani tehdä terapiaa. Ajattelin tehdä sen muutaman blogin muodossa. Toivon, että tekstit voisivat tuoda löytöjä samoja etsijän polkuja kulkeville terapeuteille.

Kaikki lähtee luomisesta, Jumalan ihanasta ja täydellisestä suunnitelmasta ihmiskunnalle. Vuosikymmeniä sitten Helsingin kaupunginteatterissa esitettiin Danten klassikkoa Divina Comediaa (Jumalainen näytelmä). Sen ensimmäinen osa Paratiisi teki minuun järisyttävän vaikutuksen. Miten kaunista, puhdasta, levollista, elämänmakuista ja nautinnollista kaikki olikaan. Miten harmoninen, leikkisä, avoin ja luottavainen oli Adamin ja Eevan suhde. Vieläkin muistan euforisen tunteen, jonka vallassa näytelmää katsoin.

Minun on helppo uskoa, että Paratiisissa asetettiin sydämiimme kaipuu hyvään, kauniiseen ja eheään. Jumalalla on jokaiselle ihmiselle oma juuri hänelle sopiva suunnitelma. Lankeemus turmeli sen. Elämän kolhut, vaille jäämiset, pettymykset, kriisit ja traumat ovat lankeemuksen jälkimaininkeja. Syntiin langenneen maailman aiheuttama kipu syntyy vajavaisissa ja haavoittavissa ihmissuhteissa ja vakavimmat vauriot syntyvät jo varhaislapsuudessa.
Syntiinlankeemus ei onnistunut kuitenkaan tuhoamaan kaipuuta. Rikkinäisyyden keskellä ihmisellä on taju jostain paremmasta ja kaipuu siihen. Terapiassa me teemme työtä lankeemuksen seurausten kanssa. Terapian tehtävänä on tunnistaa ja raivata ne esteet, jotka estävät ihmistä elämästä sitä elämää, jonka Jumala on hänelle suunnitellut. Tähän prosessiin tarvitsemme lunastuksen todellisuudesta avautuvat parantavat mahdollisuudet.

Kun kävin kanadalaisen Institute of Biblical counseling koulutuksen, opiskelujemme johdantoluennossa meille sanottiin, että kristillisen terapian tavoitteena on ihmisen Jumala-suhteen vahvistuminen. Ajatus tuntui minusta ensin hyvin kaukaiselta. Terapeuttina pyrin auttamaan ihmistä siinä, mihin hän apua etsii. Koulutuksessa minulle avautui isompi kuva; opin näkemään jokaisen asiakkaan Jumalan luomana, desiged by God, vaikka hän ei sitä edes itse tiennyt. Minun tehtäväni on rinnalla kulkien auttaa asiakasta kosketuksiin syvimpien kaipuittensa kanssa. Ne kuljettavat häntä kohti kaipuitten Luojaa.

Luomisen, lankeemuksen ja lunastuksen maisemaa terapiassa tulen avaamaan seuraavissa blogeissani.