Perhe kokoustamaan
Monet kouluikäisten perheet valittavat, että koko perhe on harvoin yhdessä kotona. Jokaisella on menonsa ja harrastuksensa ja kaverinsa. Yhteisistä asioista sopiminen jää hataraksi. Vähintään joku sanoo ” En minä ole tiennyt mitään/ ei kukaan ole sanonut.”
Omassa perheessämme olemme nähneet tarpeelliseksi sopia viikoittain toistuva aika perhekokoukselle. Yleensä kokoonnumme sunnuntai tai maanantai-iltana. Kokouksen asialistalla on kolme vakituistesti toistuvaa asiaa. Kuulostelemme, miten edellinen viikko on mennyt, sovimme seuraavan viikon työlistan töistä, kuka hoitaa mitäkin ja kerromme, mitä erityistä tulevalla viikolla on odotettavissa, onko jollakin joku erityinen meno, tuleeko vieraita, tehdäänkö yhdessä jotain yms.
Perhekokouksen puheenjohtajan tehtävä kiertää perheenjäseneltä toiselle. Siinä eri ikäiset harjaantuvat johtamaan kokousta ja ottamaan erilaisia asioita esille.
Koulujen alkaessa perheitten kesärytmi muuttuu. Taas on palattava arkiseen vuorokausi ja viikkojärjestykseen. Lapset ovat taas vähän varttuneempia. Perheen sääntöjä ja elämisen rajoja on jälleen aika tarkistaa.
Perhekokous on hyvä paikka ottaa esille yhteisten elämisen sääntöjen tarkistaminen. Läksyistä huolehtiminen, kotona oleminen, kotityöt, kotiintuloajat, rahankäyttö, tv:n ja tietokoneen käyttö, kännykkälaskut, kavereitten kanssa oleminen, kavereitten tuominen kotiin, kavereitten luona yöpyminen tai harrastuksiin osallistuminen ovat asioita, joista on keskusteltava yhdessä ja löydettävä lähinnä jokaista tyydyttävät säännöt. Pienempien on hyvä kuulla myöskin isompien rajoista, näin he saavat jo ennekkovalmistautumista tuleviin vuosiin.
Joissain perheissä liitetään perhekokouksiin hyvää syötävää, jonka puheenjohtaja saa valita. Näin voidaan lisätä kokousten kiinnostavuutta.
Niistä ei kertakaikkiaan voi olla poissa. Perhekokoustenaikana ei luonnollisesti vastata puhelimeen, sillä silloin on käynnissä tärkeämpi tapahtuma. Soittaja yrittää kyllä uudelleen.
Joskus perhekokouksessa puhkeaa lihava riita, mutta sekään ei ole vaarallista. Olennaisempaa on, miten erimielisyys selvitetään ja miten eri vaihtoehdoista löydetään sopivin mahdollinen ratkaisu. Siinä on oppituntia lapsille kerrakseen ja kasvunpaikkaa myös aikuisille.