Sohvaperunan kanssa naimisissa

“Pitääkö sohvalla löhöävä mies hyväksyä semmoisena. Täällä olisi töitä kahdelle. Kirjoitit, että varsinkin nainen yrittää muuttaa miestä mieleisekseen”

Voin kuvitella näytelmän esimerkiksi ennen juhlapyhiä. Vaimo haluaa järjestää juhlan niin kuin ennenkin. Sukkuloiminen työn, perheen ja  valmistelemisen välillä käy voimille. Toimitettavana olisi monta asiaa, jonka mies voisi tehdä. Hän kuitenkin löhöilee mieluummin sohvalla ja käyttää kaukosäädintä. Hän ei ole juhlaihminen.

Samanlaiset näytökset voivat tapahtua kodin kunnostamisen tai remonttien yhteydessä tai muussa talon tai puutarhan hoidossa.

Olet yrittänyt vaikuttaa tilanteeseen pyytämällä, sanomalla, vaatimalla, vetoamalla, kiukustumalla jne. Hylkää tehottomaksi osoittautuneet vaikuttamiskeinot. ehkä muistat jonkun tilanteen, jossa löhöilevä mies on aktivoitunut. Millä tavalla silloin esitit toivomuksesi? Mitä erilaista siinä tilanteessa oli?

Olisiko välillänne mahdollista käydä aikuisten ihmisten keskustelu. Olkoon kyseessä vaikka ennen joulua tehtävät työt. Sinä esität toivomuksesi, voit vaikka kirjoittaa ne. Miehesi esittää omat suunnitelmansa ja toiveensa. Sitten annatte vastaukset, mitkä toisen toivomuksista on mahdollista toteuttaa ja mitkä ei. Silloin kumpiin tietää selvästi, missä mennään eikä elätä toiveita sellaisesta, mihin ei ole odotettavissa muutosta. Niistä on turha enää huomauttaa.

Samalla tavalla voidaan käsitellä muitakin vaivaavia yhteisiä asioita. Puolison tehtävä on reagoida esille otettuihin asioihin ja kertoa, mitä hän aikoo niille tehdä. Osa asioista on sellaisia, joissa hän todennäköisesti ilmoittaa, että asiaan ei tule muutosta. Siihen on sopeuduttava.

Toisistaan välittävät puolisot haluavat ottaa huomioon toistensa toiveita ja luopuvat omasta mukavuudesta toisen hyväksi. Jos parisuhde on päässyt tulehtumaan, silloin toisen toiveista ei välitetä.

Löytyisikö teillä keskenänne aikaa lempeään keskusteluun, jossa kyselisitte toisiltanne, millainen on hyvä parisuhde ja millainen on unelmienne perhe-elämä. Kertokaa, mitä siitä on toteutunut joskus ja mitä kaipaisit eniten tällä hetkellä. Siihenkin kumppani voi vastata, ettei hän tällä hetkellä voi antaa toisen kaipaamaa asiaa, jos niin on. Siihenkin on tyydyttävä.

Uudenvuoden lupausten sijaan voisimme parisuhteissamme miettiä, miten voisimme rakentaa niin hyvä parisuhteen kuin se meille on mahdollista. Rakennusaineksina on minä tällaisena kuin olen ja kumppanini sellaisena kuin hän on. Silloin mitoitetaan myös perheen elämäntapa ja tehtävät työt sellaiseksi, että puolisot jaksavat iloisesti elää yhdessä.