Äidittömän opastaminen

Olen 11-vuotiaan tyttären yksinhuoltajaisä. Vaimoni kuoli kaksi vuotta sitten ja sen jälkeen olemme eläneet tytön kanssa kahdestaan. Minua mietityttää tytön lähestyvä murrosikä. Jotenkin tuntuu tosi vieraalta ja kiusalliseltakin puhua hänen kanssaan naiseksi kehittymiseen liittyvistä asioista. Enhän minä niistä asioista oikein tiedä. Mitä asioita tytön olisi hyvä isältään kuulla?

Mistä voisi saada apua näistä asioista puhumiseen?

Onko tytöllä kummitätiä tai muuta läheistä aikuista naista ystävänä. Häneltä voisit pyytää apua. Tytölle olisi status-juttu, jos hänellä voisi olla ”naisten kesken” tapaamisia, missä vähitellen juteltaisiin naiseksi kasvamisen asioista. Kun luottamussuhde vahvistuisi, tyttö alkaa kysellä itsekin, kun hän huomaa että kasvamisen asioista voi jutella ja kysellä turvalliselta aikuiselta.

Seksuaalikasvatus aletaan koulussa viidennellä luokalla biologian tunneilla. Voit kysellä häneltä, mitä koulussa on puhuttu tytöistä ja pojista, lapsen syntymästä yms. Kuudesluokkalaiset saavat terveydenhoitajalta vihkosen kasvamisesta. Siihen tutustuminen antaa materiaalia teidän yhteisille keskusteluille. Sinä isänä olet ekspertti kertomaan tytölle pojan kasvusta ja muutoksista murrosiässä. Nekin kiinnostavat tyttöä.

Sinä isänä olet korvaamaton tytön naisen itsetunnon vahvistumisessa. Kun olet kiinnostunut tyttösi elämästä ja asioista, hänen omanarvontuntonsa vahvistuu. Kun kerrot, että hän on kaunis ja suloinen, sanot, että olet iloinen ja ylpeä hänestä, tyttäresi on helppo uskoa, että hänestä voi pitää ja että hän voi olla poikienkin mielestä OK. Isän kiinnostus ja syli vahvistavat häntä niin ettei hänen tarvitse varhain lähteä testaamaan, kelpaako hän pojille. Isän huomio on paras irrallisten seksisuhteitten ehkäisijä.