Lapsi ei tottele

Uuvun siihen, että sanon samasta asiasta lapselle kymmeniä kertoja eikä mitään tapahdu. Joskus hän sentään urahtaa ”joo, joo” mutta siihen se jää.”

Arvaan melkein miten tilanne jatkuu. Kovennat ääntäsi, uhkaat, kiristät, lahjot… luovutat. Joku käyttämäsi keino voi tepsiä hetkeksi, mutta pysyvää vaikutusta niillä ei ole.

Lapseen ei saa otetta, jos lapsen ja vanhemman suhde on päässyt etääntymään. Perheessä on saattanut olla kiireinen ajanjakso, jolloin yhteinen aika on jäänyt vähiin. Lapset ovat selvinneet siitä kyllä, mutta yhteyden puute alkaa näkyä esimerkiksi siinä, että lapset eivät tottele.

Kurin palautus alkaa suhteen hoitamisesta, ei kurin kiristämisestä.

Muistele aikoja, jolloin teillä oli lasten kanssa helpompaa. He kuuntelivat ja tottelivat kohtuullisesti. Mitä erilaista teillä silloin oli? Voisitko palauttaa jotain noista asioista perhe-elämäänne nyt?

Suhdetta voi parantaa hyvin yksinkertaisilla asioilla. Lapsi tarvitsee kokemuksen, että hänestä välitetään, hänet noteerataan juuri hänenä. Katso lasta silmiin jokapäiväisissä arkielämän tilanteissa. Anna hänelle joka päivä annos kosketusta Murrosikäkään ei ole poikkeusikä etteikö lapsi tarvitsi kosketusta. Etsi sellaiset kosketuksen muodot, jotka ovat teille luontevia. Lapsen ei tarvitse edes huomata, että kosketat häntä. Kosketus tekee tehtävänsä ja synnyttää myönteisiä tunteita ja kertoo välittämisestä.

Jokainen lapsi tarvitsee kahdenkeskisiä jakamattoman huomion hetkiä vanhempansa kanssa. Se voi olla yhteistä tekemistä, läksyjen katsomista, juttelemista, postissa käymistä, hiihtämistä  tai illalla sängynreunalle istahtamista.

Lapsen ja vanhemman välisessä suhteessa yksinkertaiset, tavalliset asiat ovat toimivia ja  niillä saadaan ihmeitä aikaan.

Ennustanpa, että tehtyäsi työtä vahvistaaksenne suhdetta lapseesi kohta huomaat, että hän kuuntelee sinua eri tavalla kuin ennen. Hän noudattaa ohjeitasi ja haluaa totella paremmin kuin muutama aika sitten.

Myös lapsen aja vanhemman välinen suhde tarvitsee hoitamista ja huoltoa. Suhde ei elä ilman yhteistä