Uusperheen haasteet

Meillä on seitsemän lapsen uusperhe. Välillä perhe-elämä tuntuu todella haastavalta. Vakituiseen meillä asuu neljä lasta: 8- ja 12-vuotiaat lapseni edellisestä avioliitosta ja meidän kaksi yhteiset 2- ja 4-vuotiaat lapset. Mieheni kolme lasta, iältään 10-, 12- ja 15-vuotiaat, asuvat meillä vain joka toinen viikonloppu. Suurin haaste arjessa on 12-vuotiaan tyttäreni ja mieheni välinen kireä suhde. Tytär on miestäni kohtaan avoimen vihamielinen ja torjuva ja se vaikuttaa kotimme ilmapiiriin todella kielteisesti. Myöskään minun mieheni ei osaa suhtautua ymmärtäväisesti tyttäreeni, vaan loukkaantuu minusta turhankin herkästi ja sanoo tyttärelleni joskus melko ikävästi. Tilanne rassaa koko perhettä. Mitä voisimme tehdä, jotta kaikilla olisi perheessämme helpompi elää?

Sinä äitinä ehkä ymmärrät tyttäresi vihamielisyyden juuret. liittyvätkö ne isän menetykseen, menetyksen tapaan tai siihen, miten uusi miehesi on tullut perheenne elämään. Katsele tyttäresi näkökulmasta menneitä tapahtumia ja mieti, mikä on mahdollisesti synnyttänyt pettymyksen, joka on vähitellen muuttunut vihaksi miestäsi kohtaan. Joskus oikea vihan kohde voi olla ihan muualla kuin se kehen viha kohdistetaan. Lapsi on vielä keskenkasvuinen ymmärtääkseen tunne-elämänsa monimutkaisuutta. Vihaisuus ei koskaan synny tyhjästä.

Jossain kahdenkeskisessä tilanteessa jutella tyttärellesi menneistä tapahtumista ja kysellä, mistä hän on vihainen ja kenelle hän on vihainen. Jos hänen on vaikea vastata, voit itse yrittää sanoittaa mahdollisia vihaisuuden syitä. Silloin hän kyllä myöntelee tai kieltää arvauksesi. Älä moiti häntä vihaisuudesta, vaan ilmaise ymmärtäväsi.

Jos tyttäresi vihamielisyyden ilmaukset ovat törkeitä ja loukkaavia, opasta häntä käsittelemään vihaisuuttaan ja ilmaisemaan, mistä hän on vihainen. Ei siis nimittelemään ja haukkumaan miestäsi! 

Osa avaimista on myös miehesi käsissä. Hänenkin on ymmärrettävä, mikä tytön vihaisuuden taustalla on. Toivottavasti hän aikuisena ihmisenä ei provosoidu tytön kypsymättömistä tunteenilmaisuista ja reagoi samalla tasolla. Hänen tehtävänä on mallintaa aikuismaista käyttäytymistä. Tytön tavoitehan selvästi on suututtaa miestäsi. Älköön mies auttako häntä onnistumaan tässä.

Miten loisitte tytön ympärille ilmapiirin, joka viestisi hänelle; ymmärrämme sinua, ymmärrämme, että olet vihainen, mutta rakastamme sinua siitä huolimatta.