Vastuuseen oppiminen

”En millään saa lapsiani huolehtimaan asioista, joista heidän pitäisi huolehtia. Arkielämä on yhtä jankuttamista. Ja kun jankutan, eivät he kuuntele senkään vertaa. Sitten kun poltan päreet ja suutun, sitten vasta alkaa tapahtua”

Nyt tarvitset jonkun uuden tavan opettaaksesi lapsiasi huolehtimaan heille kuuluvista asioista. Keinoja on monia, mutta kerron sinulle yhdestä, joka on tehokkuudessaan paras mahdollinen. Se vaatii kyllä aikuiselta vaivannäköä, mutta vaiva palkitsee itsensä monella tavalla. Oma vaivansahan on jankuttamisessakin ja jatkuvassa harmin ja kiukun tunnetilassa

Taustalla on oppimispsykologiasta tuttu lainalaisuus, että ihminen oppii parhaiten palkintojen avulla. Käyttäytyminen, joka tuo tullessaan toivottuja seurauksia, toistuu. Kun haluat opettaa lapsillesi vastuuta omista asioista, huolehdi, että he tietävät täsmällisesti mitä häneltä odotat. Päivittäin tarkistatte, että toivottu asia on tehty ja tehdystä annetaan piste. Tietty  onnistumisten määrä oikeuttaa palkintoon. 

Annan sinulle konkreettisen esimerkin listasta,, joista voit poimia viisi opeteltavaa asiaa kerrallaan. Tee niistä lista esim. makuhuoneen seinälle

Tehtäväni

Petasin sängyn

Kampasin hiukset

Sanoin hyvää huomenta

Ulkovaatteet naulakkoon

Lautanen tiskikoneeseen

Tein sovitut kotityöt

Soitin soittoläksyn

Tein läksyt

Sanoin ”kiitos”

Pesin kädet ennen ruokaa

Tervehdin ihmisiä

Leikin pikkuveljen kanssa

Vein likavaatteet pyykkikoriin

Ilahdutin jotakuta

Järjestin huoneen

Panin vaatteet tuolille

Harjasin hampaat

Sanoin hyvää yötä muille

Menin sänkyyn ennen yhdeksää

Joka ilta katsotaan pisteet. Kun riville on tullut esim.5o pistettä, listaa voidaan tarkistaa, asia on todennäköisesti opittu ja tilalle voidaan ottaa uusi opeteltava asia.  Viisikymmentä pistettä yhteensä eri asioista oikeuttaa jo palkintoon.

Opeteltavia asioita  ei voi olla kovin monta. Yllä oleva lista on kooste monesta tärkeästä lapsuudessa opeteltavasta asiasta. Jokainen perhe tekee omanlaisensa.

Listalla on monta tavoitetta. Palkinnot luovat oppimisen intoa ja iloa. Jatkuvasti toistettu asia muuttuu vähitellen tavaksi. Saat luopua jankuttamisesta ja perheenne ilmapiiri paranee. Vastuuseen kasvaminen voi olla innostavaa ja hauskaa!!!!