Täysihoitolaiset kesälomalla

”Olen itselleni vihainen, kun en saa murrosikäisiäni tekemään kotona juuri mitään. Me vanhemmat olemme töissä ja lapset ovat kesälomalla. Heidän aikansa kuluu nukkumisessa, rannalla ja kavereitten kanssa”

En ihmettele yhtään, että olette kyllästyneitä täysihoitolan pitoon kotonanne. Monesti sattuu niinkin, että täysihoitolan asukkaat eivät ole tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. Käyttörahatkin saattavat heistä olla moitittavan pieniä.

Millä perusteella lapsenne saavat käyttörahansa. Laskekaapa, kuinka paljon kuukaudessa annatte heille?  Nuorille on hyvä opettaa tuossa iässä, että rahaa tulee vain työtä vastaan.

Kotona on paljon tekemätöntä työtä. Niitä voitte hinnoitella sopivaksi katsomallanne tavalla. Nokkelat ja rahanahneet nuoret saavat itse suunnitella, miten saavat kerätyksi rahat uusiin farkkuihin, pizzalla käyntiin tai festarimatkaan. Kesällä voi panna vireille säästämisen uutta harrastusvälinettä tai tietokoneohjelmaa varten.

Oman huoneen siivoamisesta tai pyykkien pesemisestä ei tarvitse maksaa. Periaatteessa yhteiset päivittäiset kotityöt ovat perheenjäsenten luontaisetu ja velvollisuus ilman korvausta. Jos kuitenkin täysihoitolaisten motivaatio kotitöihin on täysin miinuksen puolella eikä heitä ole saatu liikkeelle hyvistä ja huonoista yrityksistä huolimatta, silloin kannattaa käyttää porkkanaa, joka yleensä tepsii.

Lomalaisillanne on nyt edessä valinta. Joko he ryhdistäytyvät kotitöihin ja saavat tarvitsemansa taskurahat tai sitten he lomailevat vain ja elävät ilman rahaa. Vain uhmainen nuori valitsee jälkimäisen. Siksi sävy, miten uutta käytäntöä markkinoitte, on tärkeä. Älkää tehkö siitä rangaistusta vaan houkutteleva mahdollisuus.

Huolehtikaa siitä, että neuvotte nuorianne, miten eri asioita tehdään. Eivät he automaattisesti osaa kodin hommia. Älkää moittiko keskeneräisistä taidoista. Kuitenkin voitte reilusti odottaa, että tulokset paranevat koko ajan. Hutilointia  ei koskaan tarvitse hyväksyä. Sivutuotteena nuorenne tulevat huomaamatta oppimaan lomalla elämässä tärkeitä taitoja.

Hyvää ruokahalua kesälomalaisten valmiiksi kattaman ruokapöydän ääressä.