Yllin kyllin kavereita

Kuuntelin sivusta parin ihmisen keskustelua, jossa he puhuivat ekaluokkaisistaan.

”Meidän pojalle on ilmaantunut niin paljon kavereita, että ei häntä kotona enää näykään. Kohta kun hän tulee kotiin, on joku hakemassa ja sitten sitä mennään”. ”Hyvähän se on kun on kavereita, ettei lapsen tarvitse olla yksinäinen”, toinen jatkoi.

Lapsi tarvitsee kavereita, mutta hän tarvitsee myös kotiaikaa. Joskus vanhempina iloitsemme niin paljon pienten lastemme kaveripaljoudesta, että unohdamme mitalin toisen puolen. Joskus käy nimittäin niin, että lapsi vieraantuu kaverielämänsä myötä kotielämästä ja vanhemmista. Aluksi kaikki menee hyvin. Lasten touhut ovat viattomia ja heillä on mukavaa toistensa seurassa.

Saatamme havahtua, kun lapsi lähestyy murrosikää. Hän ei enää kerro kavereistaan, emme tiedä missä hän liikkuu. Alamme huolestuneena miettiä, onkohan kaikki kohdallaan. Vastuullisina vanhempina haluamme tietää hänen elämästään enemmän ja toivomme, että hän olisi enemmän kotona. Takaisin peruuttaminen ei enää onnistukaan helpolla. ”Kotona ei ole mitään tekemistä” tai ”Mitä minä täällä tekisin” voivat olla hänen kommenttejaan ja ovi lennähtää taas kiinni lapsen häipyessä teilleen.

Suomalaiset lapset irtaantuvat kodistaan varhain. Siinä vaiheessa kun lapsen sosiaalistumisen kenttä ja elämän keskipiste pitäisi olla vielä koti ja vanhemmat, lapsen elämä alkaakin olla kodin ulkopuolella, kaveripiirissä ja harrastuksissa. Mikään ei kuitenkaan korvaa kotia ja vanhempien merkitystä siinä vaiheessa kun lapsi niitä kasvunsa tueksi tarvitsee.

”Voinko velvoittaa 11-vuotiasta lastani olemaan joskus kotona?” kysyi eräs äiti. Rohkaisin häntä siihen, koska kodista ja vanhemmista irtaantumisen normaali kehitysvaihe on vasta murrosiässä.

Kodista luonnottoman varhain irtaantuneet lapset joutuvat murrosiässä IRROTTELEMAAAN niin että yhteiskunnan aikuiset varmasti näkevät ja kuulevat heidät. Sitä tapahtuu tänä päivänä pelottavan paljon.

Lapsi osaa harvoin itse panna itselleen rajoja. Se on vanhempien tehtävä. Joskus on tarpeen panna rajat kavereitten kanssa olemiselle ja kotona olemiselle. Pesästä liian varhain pudonnut lintu on eksyksissä ja vaaran ulottuvilla. Lintuemo hakee hänet kyllä kiireen vilkkaan takaisin pesäänsä kasvamaan ja vahvistumaan.