Kuolema ja lapsi

Minkä ikäiselle lapselle kannattaa näyttää hautapaikka? – Tyttäremme isovanhemmilta kuoli hiljattain koira, joka oli erittäin rakas myös tyttärellemme. Olemme selittäneet hänelle että koira oli liian vanha, sen vuoksi se kuoli. Olemme miettineet että kannattaako hänelle näyttää koiran hautaa vaikka hän usein kyseleekin koirasta – vai herättääkö haudan näkeminen ja siitäkertominen lapselle liian paljon ja liian suuria mietteitä ja kysymyksiä?

Ei ole mitään estettä, miksi ette voisi näyttää vaikka yksivuotiaalle koiranne hautapaikkaa tai viedä pientä lasta oikealle hautausmaalle.

Lapsen ymmärrys on armollinen. Hän ymmärtää sen verran kuin hänelle itselleen on tarpeellista. Eikä lapselle ole vaarallista sekään, että haudalla ikävä aktivoituu. Hänellä on lähellään vanhemmat, joitten turvallisessa läheisyydessä voi ikävöidä rakasta ihmistä tai lemmikkiä. Lapsi saa luonnollisen tilaisuuden opetella selviämään kaipauksen ja ikäväntunteitten kanssa.

Lapsen suuria kysymyksiä ei tarvitse pelätä. Vastaukset hän ymmärtää omalla tavallaan. Hän saa rakennusaineksia tehdä taas uusia kysymyksiä. Näin lapsi rakentaa kuvaa maailmasta ja elämästä. Myös sen kivusta ja kärsimyksestä, jolta lapsikaan ei voi suojautua.