Nähdyksi tuleminen

Istuin päiväkodin kevätjuhlassa ennen ohjelman alkua. Tunnelma oli iloisen jännittynyt sekä vanhempien että lasten puolella. Vieressäni istunut kuusivuotias kuiskasi: ”Ehtiiköhän meidän äiti tähän juhlaan?”. Yritin rohkaista poikaa. ”Jos äiti sanoi tulevansa, kyllä hän varmaan tulee”. Ohjelma alkoi. Pieni pää kääntyi tavan takaa ovelle. ”Kyllä äiti varmaan tulee ennen minun ohjelmaani”, poika vakuutteli kuin itsekseen. ”Jos äitisi ei ehdi tulla, niin minä kyllä katson, kun sinä esität” vakuutin lapselle. Huomasin, että lauseeni ei ilahduttanut häntä, sillä minä en ollut äiti.

Pojan ryhmän ohjelmanumero alkoi, Hidastelevin askelin poika meni näyttämölle muitten mukana. Osa hänen ilostaan ja innostaan jäi penkkiin. Äiti ei ollut vielä tullut. Sitten yhtäkkiä, kesken esityksen, näin pojan ilmeen kirkastuvan. Hänen hymynsä levisi ja silmänsä tuikkivat. Tiesin kuka oli astunut ovesta sisään. Juhla oli pelastettu.

Eräällä tutulla isäihmisellä oli tapana usein pelailla pihapiirin lasten kanssa pallopelejä. Kerran pihan alakoulua lopettelevat tytöt pyysivät häntä katsomaan urheilukilpailuja, jossa he juoksivat ja hyppäsivät pituutta. Mikäpäs siinä, mies tuumi. Omien lasten harrastuksiin ei yleisurheilu kuulunut, siksi olisi mukava tutustua tuohon harrastusmiljööseen. Kilpailu näytti olevan tytöille tosi tärkeä. Niistä oli puhuttu jo usein päivän aikana. Kilpailupäivänä tytöt vielä varmistivat, isäihminen tulisi mukaan.

Miehen hämmästys oli suuri, kun hän huomasi, että kentän laidalla ei ollut toimitsijoiden lisäksi ketään muita aikuisia. Missä kymmenien lasten vanhemmat olivat? 

Yksi ihmisen perustarve on tulla nähdyksi. Vasta silloin hän kokee olevansa arvokkaasti olemassa. Omat vanhemmat ovat ensimmäisiä, jotka katsovat vastasyntynyttä iloisena. Tuota ihailevaa katsetta ihminen kaipaa läpi elämänsä. Ellei sitten ole käynyt niin, että kukaan ei ole katsonut tai katsojan silmät ovat olleet jatkuvasti vihaisia – silloin on parasta kätkeytyä ja vaikka erakoitua.

Onneksi meihin vanhempiin on luonnostaan istutettu innostunut kiinnostus omien lastemme tärkeitä hetkiä kohtaan. Nautimme yleensä lastemme juhlista ja esityksistä. Nyt käsillä on kevät ja pian kesä jolloin on lasten kevätjuhlia, matineoita, matseja ja kilpailuja. Meidän lapsemme tarvitsevat yleisökseen juuri meidät, omat vanhempansa tai isovanhempansa, mutta naapurikin kelpaa.