Vanhemman kunnioittaminen

Sain mahdollisuuden tehdä kysymyksen, joka minua on askarruttanut vuosia ja jonka olen kohdannut monissa vanhempain tilaisuuksissa. Vanhemmat kysyvät usein, mihin lapsilta on kadonnut vanhempien ja samalla myös aikuisten kunnioitus. Päätin kysyä asiasta pakolaisvanhemmilta. Moni on huomannut, että heidän perheissään vanhempia kunnioitetaan. Muotoilin kysymykseni: ”Miten olette saaneet aikaan sen, että teidän lapsenne kunnioittavat vanhempiaan?”

Kysymys herätti ensin hämmästystä. Olin nimittäin kysynyt niin itsestään selvää asiaa, etteivät he olleet sitä valmiiksi lauseiksi asti ajatelleet. Sitten alkoi vastaus tulla. ”Olemme lapsillemme esimerkkinä vanhempien kunnioittamisesta. Me kunnioitamme omia vanhempiamme, arvostamme heitä ja huolehdimme heistä. Lapset oppivat sen” . ”Lapsemme näkevät koko ajan ympärillään, että vanhempia  kunnioitetaan ja aikuisiin suhtaudutaan arvostavasti. Se on osa heidän elämäänsä samalla tavalla kuin syöminen ja nukkuminen”. ” Ja jos lapseni suhtautuu epäkunnioittavasti tai rumasti vanhempaansa tai muuhun aikuiseen, minä ojennan häntä. Lasta pitää neuvoa siinä mitä hän ei osaa.”. ”Jos minä suhtaudun arvostavasti omiin vanhempiini, ei lapseni näe kodissani muuta mallia ja he omaksuvat saman tavan kohdella minua.”

Kun kollegan kanssa asiaa kertailin, hän lisäsi vielä: ”Kun lapsi näkee, että vanhemmat suhtautuvat toisiinsa kunnioittavasti, ei heille tule mieleenkään, että voisivat puhua ja käyttäytyä epäkunnioittavasti omia vanhempiaan kohtaan.”

Siinä se tuli. Kyseessä on yksinkertaiset asiat. Hankalinta tässä on se, että meidän on katsottava peiliin ja tutkittava omaa käyttäytymistämme. Meidän on kyseltävä itseltämme, millaisen esimerkin  annamme lapsillemme omiin vanhempiin suhtautumisesta, puolisoon suhtautumisesta, missä sävyssä yleensä puhumme muista ihmisistä ja miten kohtelemme heitä. Siinä on kunnioittamisen koulun koko opetussuunnitelma.

Tietysti olisi mukava, jos lapsissa saisimme aikaan vanhemman kunnioituksen hyvillä ohjeilla, yhden lastenkirjan lukemisella  tai peräti jollain pillerillä. Kuitenkin kaiken kasvatuksen ydin on vanhemman oma esimerkki ja siihen rinnalle tarvitaan vääränlaiseen käyttäytymiseen puuttuminen ja ojentaminen. Oikea malli löytyykin sitten jälleen läheltä