Kielletyt kielteiset tunteet

”Puolisoni ei kestä mitään kielteisten tunteitten ilmaisua. Jos alan puhumaan jostain epäkohdasta tai pettymyksestä ja ääneni on muuta kuin neutraali, hän sanoo heti, että en halua kuulla valituksiasi. Joskus tuntuu, että pakahdun tähän.”

Parisuhteitten yleinen ongelma on kyvyttömyys käsitellä kielteisiä tunteita. Mallia siihen ei ole saatu kotoa. Riidat oli joko kiellettyjä tai sitten ne muodostuivat uhkaaviksi niin että niitä oli parasta välttää viimeiseen asti. Ihmissuhteitten kiemuroita pursuvista filmeistäkään ei saa paljon apua. Kielteiset tunteet johtavat katastrofiin tai sitten joku poistuu paikalta ja asia jää käsittelemättä.

Todennäköisesti miehesi on saanut samat mallit, joko kyvyttömyyden  tai pelon, että jotain kamalaa tapahtuu. Sinulla itselläsi on taju siitä, että kielteiset tunteet ovat yksi osa elämää. Nehän syntyvät reaktiona tilanteissa, kun meille on tapahtunut jotain pahaa, kun tarpeemme tai toiveemme eivät ole täyttyneet. Niinkin läheisessä suhteessa kuin parisuhteessa on oltava avoimuutta, jossa ollaan kiinnostuneita, mitä toiselle kuuluu.

Rakkausprofessoriksi kutsuttu Kaarina Määttä on tutkimuksissaan löytänyt kestävien parisuhteitten salaisuuksiksi kaksi asiaa. Niistä toinen on puolisoitten kyky kohdata ja käsitellä erimielisyydet ja kielteiset tunteet. Parisuhteen kaatuminen tai seisominen riippuu kielteisten asioitten kohtaamisen taidosta. Siksi usein ihmettelenkin, että ihmiset lukevat ja opiskelevat elämäänsä varten kaikenlaista tärkeää, mutta jättää parisuhteensa onnistumisen kannalta olennaisimman asian opiskelematta.

Kielteisten tunteitten kohtaamisessa olennaista on se, että toinen puoliso pysähtyy ja muistuttaa itselleen, että toisella taitaa olla jotain tosi tärkeää sanottavaa, kun hän on noin tuohtunut. Kielteiset tunteet ovat tuohtuneen puoliskon tunteita, kuulijan ei pidä niistä provosoitua itse kiukkuiseksi. Hänen tehtävänsä on kuunnella ja yrittää ymmärtää tuon toisen näkökulmasta, miten tuollaiset tunteet ovat päässeet syntymään. Ymmärtäminen ei tarkoita samaa kuin samaa mieltä oleminen. Voin ymmärtää, että toinen kiukustuu löydettyään aamupala-astiat iltapäivällä keittiön pöydältä, vaikka minua ne eivät yhtään haittaisi.

Joskus pelkkä ymmärtävä kuuntelu auttaa, joskus on tarpeen miettiä, mitä harmittavalle asialle voidaan tehdä, jotta siihen ei tarvitsisi jatkuvasti törmätä. Parasta on opetella ilmaisemaan ja kuulemaan kielteisiä tunteita silloin kun ne ovat vielä pieniä ja alullaan, ettei toisen kuulemattomuus paisuttaisi niistä isoa kiukun myrskyä. Niistäkin tilanteista selvitään usein vastaanottamisella, kuuntelemisella ja ymmärtämisellä.