Vanha suola janottaa

”Seurustelin aikoinani erään tytön kanssa. Suhteemme loppui. Menin tahollani naimisiin ja nykyään tuntuu, että suhteemme on kuollut pystyyn. Vetäydyn omiin oloihin emmekä liiku yhdessä. Ajattelen usein ensimmäistä rakkauttani. Haluaisin ottaa yhteyttä nuoruudenystävääni. Uskon, että hän ymmärtäisi minua. Pahentaisiko se asioita?  Olisiko se ensiaskel syrjähyppyyn. Minun kannaltani ei voi enää pahemmin mennä. Usein ajattelen, onko jäljellä enää muuta kuin odottaa, että kuolee pois turhasta loppuelämästä…”

Olet hyvä ystävä ilmiselvästi masentunut. Alakuloisuudessasi muistat elämäsi valoisia aikoja, jolloin olit ihastunut ensimmäisen kerran. Et tiedä ihastuksesi kohteen nykyisistä vaiheista. Hänkään ei ole se sama tyttö, johon aikanasi ihastuit.

Mitä enemmän koet etäisyyttä omassa avioliitossasi, sitä enemmän tunnet vetovoimaa entisen ihastuksesi suuntaan. Uskot, että hänen kanssaan kaikki olisi toisin. Sen sijaan, että hellit kuvitelmia, miten elämäsi olisi toisin entisen ihastuksesi kanssa, kerää voimia ja mieti, miten voisit tehdä nykyisestä elämästäsi paremman.

Olet nelikymppinen mies. Sinulla on toki elämässä edessäpäin paljon muutakin kuin kuoleman odotus. Sanot, että sinun vankilasi on avioliittolupaus, poika ja yrittäjän työ. Miten voisit kääntää nämä asiat mahdollisuuksiksi. Mitä hyvää nuo kolme asiaa ovat sinun elämääsi tuoneet.

Tämän päivän perheitten elämän keskipisteeksi on muodostunut parisuhde. Jos se ei kukoista, puolisot alkavat käyttää voimiaan suuntaan, joka vie heitä kauemmaksi toisiaan. Sen sijaan voimia tarvittaisiin toimintaan, joka lähentää puolisoita ja auttaa selvittämään yhteisiä keskenjääneitä asioita ja pettymyksiä.

Olet tienhaarassa. Haluatko lähteä toimimaan oman perhe-elämän parhaaksi vai valitsetko unelmoijan tien, jossa kuvitellaan että onni on jossain muualla. Elämästä suurin osa on arkea. Rakkaudestakin suurin osa on arkea. Jos kuitenkin arkinen perhe-elämä otettaisiin meiltä äkkiä pois, huomaisimme menettäneemme jotain tärkeää.

Avioliittolupaus, poika ja työ ovat riittävä sidos teidän kahden välillä. Ne ovat riittävä syy jatkaa yhdessä. Tule eristyksestäsi lähemmäksi ja kerro enemmän itsestäsi, ajatuksistasi ja tunteistasi vaimollesi. Luulen, että vaimollasikin on kylmä