Kuvat vaivaavat

Yhdeksänvuotias poikani oli yökylässä. Siellä oli illalla katseltu kaverin isonveljen kanssa seksivideoita. Poikamme ei saanut kotona illalla unta ja kertoi, ettei saa kuvia pois mielestään?”

Kuva on voimakas viestintäväline. Lapsesi reaktio kertoo, että hän on tunne-elämältään terve ja reagoi luonnottomiin asioihin luonnollisella tavalla. Muistikuvat eivät ole tahdonalaisen hermoston hallittavissa olevaa toimintaa. Kuvat eivät poistu mielestä käskemällä. Kuvan käsittely vie energiaa ja haittaa muuta lapsen elämää, niin kuin kerroit.

Hämmentävään seksiin tutustunut lapsi tarvitsee paljon keskustelua aikuisen kanssa. Kysele lapseltasi tarkemmin, millainen kuva oli. Lapsen kertoessa tapahtuu hänen mielessään konkreettisesti sitä, että kuva tulee mielestä ulos. Aiheeseen pitää palata useamman kerran. Voit kysyä: ”Vieläkö kuvat tulevat mieleesi?”.

Olen kuullut myös ns. sirpaloittamis-menetelmästä, joka on kotoisin NLP:stä eli aivojen uudelleenohjelmointimenetelmistä. Se, jolla on kiusaava kuva, tarkistaa, onko kuvassa mitään hyvää ja jos on, siirtää sen hyvän johonkin toiseen kuvaan. Jollei kuvassa ole mitään hyvää, kuva liimataan lasin päälle. Lasi on sellaista juomalasia, joka särkyessään hajoaa tuhansiksi sirpaleiksi. Kun kuva on lasilla, otetaan tukeva ote vasarasta ja lyödään kuva rikka. Toistetaan tarvittaessa niin että kuvan rippeet liimataan uudelle lasille. Yleensä 2-3 kertaa riittää. Kuvan voi myös laittaa lammen pinnalle ja antaa tuulen sekoittaa veden tai räjäyttää se dynamiitilla. Mielikuvatehtävissä lapsi tarvitsee aikuisen opastusta.

Kerro lapsellesi myös, että nähty filmi ei ollut lapsille tarkoitettua katsottavaa, siksi oli luonnollista, että hän ahdistui. Näin siksi, että hän ei pidä itseään kummallisena.

Vanhempien tehtävänä on selittää lapselle, että on olemassa kahdenlaista seksiä; kaunista, mukavaa ja nautittavaa, jota sellaiset ihmiset harjoittavat, jotka pitävät oikein paljon toisistaan ja haluavat kuulua yhteen, niin kuin isät ja äidit. Sitten on olemassa hämmentävää, rumaa seksiä. Sitä harjoittavat sellaiset ihmiset, jotka syystä tai toisesta eivät ole löytäneet kaunista ja läheistä seksiä. Seksifilmejä tehdään sitä varten, että niistä saadaan rahaa.

Voit neuvoa lastasi, että seuraavan kerran, kun sellaisia filmejä aletaan katselemaan, hän voi kertoa, ettei halua katsoa.

”Nuoremme haluaa tuoda tyttökaverinsa meille yöksi, vaikka tyttö asuu samassa kaupungissa. Haluaisimme opastaa häntä muutenkin sopivasta ja sopimattomasta, mutta sanat takertuvat kurkkuun”

Kyllähän te vanhempina päätätte ketkä teidän kodissanne yöpyvät. Yksinkertaisesti voitte sanoa, että yöpyminen teillä ja varsinkaan pojan huoneessa ei käy. Kun poika tiedustelee syytä, olkaa suorapuheisia ja sanokaa, että usein yhdessä yöpymiset johtavat ennen pitkää seksiin ja sitä ette toivo nuortenne seurusteluun. Samalla voitte kertoa millaisissa tilanteissa tunteet tai fyysinen kiihottuminen sumentaa järjen ja tahdon. Siitä nuoret eivät etukäteen tiedä.

Nuori voi sanoa, että hänen seurustelunsa ei kuulu vanhemmille, hän vastaa omasta elämästään. Tähän voitte todeta, että alaikäisen lapsen elämästä huolehtiminen ja vastuu kuuluu viimekädessä vanhempien velvollisuuksiin.

Nuoret kyllä löytävät paikan seksille, jos niin haluavat, mutta perheen säännöillä vanhemmat viestittävät, että he eivät hyväksy vapaata seksiä.  Tutkimusten mukaan yli puolet nuorista ei tiedä, mitä heidän vanhempansa ajattelevat seurustelevien seksistä. Kuitenkin vanhempien mielipiteenilmaisulla on selvästi harkintaa lisäävä vaikutus nuoren suhtautumisessa seksin aloittamiseen.

Seurustelusta keskusteleminen on tänä päivänä tuiki tarpeellista. Yhdeksäsluokkalaisista 80% kertoi olevansa selvillä ehkäisystä mutta vain 10 % tiesi mielestään riittävästi seurusteluun liittyvistä kysymyksistä.

Seurusteleville nuorille on korostettava toinen toisensa kunnioittamisen merkitystä. Jos toisella joskus käy tunteet kuumina ja seksuaalinen haluaminen on virittynyt, toiselle ei saa tehdä mitään, mitä tämä ei halua. Vaatiminen, vetoaminen tai jättämisellä uhkaaminen ellei toinen suostu, on kaukana todellisesta rakastamisesta. Seksin alueella tämä on erityisesti poikien pulma.

Pyytäkää nuoria miettimään läheisyyden rajoja jo etukäteen. Silloin myös rajoissa on helpompi pysyä. Vanha neuvo ”Vaatteet päällä ja vetoketjut kiinni” on edelleen hyvä ja selkeä ohje.