Lapset liikkumaan

Eipä tarvitse kuin avata joku perhelehti tai lapsia käsittelevä lehti, niin jo siellä törmää huoleen, että lapset liikkuvat liian vähän. Äskettäin luin Lapsemme lehdestä, että puolet urheilevista lapsista liikkuu liian vähän. Mitä? Urheilevista? Kyllä vain, näin sanoo NUORI SUOMI ry: päivittäisestä liikunnasta vastaava johtaja Juha Karvinen. Hänen mukaansa lapsen pitäisi liikkua 2 h päivässä. 3-5 tuntiin hän pitää ihanteena. Moni liikuntaharrastuksessa käyvä ajattelee, että tunnin treeni muutaman kerran viikossa on yllin kyllin ja tietysti urheilupaikalle isä tai äiti kuskaa autolla.

Karvinen toteaa, että monella lapselle liikkumisen perustaidot ovat puutteelliset. Ai mitäs ne on: Kuulepa tätä. Perustaidot: ryömiminen, kieriminen, konttaaminen, käveleminen, juokseminen, kiipeäminen riippuminen, heiluminen, heittäminen, kiinniottaminen ja potkaiseminen. Yleensä kaikki leikit ja pelit sisältävät näitä ja ovat siksi hyviä. Tutkimusten mukaan vanhempien ja lasten yhdessä harrastama liikunta edistää parhaiten lapsen kasvua liikunnalliseen elämäntapaan.

Karvinen ehdottaa, että vanhemmat voisivat järjestää leikkitreffejä, jotka keräävät ystäväperheet ja naapurit leikkimään yhdessä. Vau mikä idea. Miksei tuota aikaisemmin kukaan sanonut, olisimme mekin ehtineet aikanamme mukaan tekemään leikkitreffejä.

Tosin kokosimme kyllä ystäväperheitä milloin hiihtämään, milloin luistelemaan, milloin jääkiekkoa pelaamaan. Silloin lapsetkin innostuivat kun muita oli mukana. Niin ja oli meillä sellainenkin sääntö, että hiihtämällä voi ansaita laskettelutunteja. Tunti tunnista. Hiihtolomalla kustansimme yhden laskettelupäivän ja muut piti ansaita ennakkoon hiihtämällä.

Nuoren Suomen Karvinen näytti olevan käytännön mies. Hän nimittäin suositteli kahden tunnin sääntöä liikuntaan ja kahden tunnin sääntöä kuvaruudun ääreen. Aika kohtuullinen. Minä olen suositellut vanhemmille sitä, että kun lapset haluavat esim. loma-aikoina tai viikonloppuina enemmän ruutuaikaa, kuin mikä on perheen sopimus, niin sitä voi hankkia liikkumalla ulkona.

Niin muuten Eipä tuo meidän perheen manipuloitu ja luistelu ja hiihto loppupeleissä tainnut pysyviä traumoja jättää, kun nykyäänkin, kun nuorisoa tulee talvella kotiin, he odottavat että  olisi sopivat hiihto- tai luistelukelit. Niin että odotellaan nyt pakkasia ja lumia.