Katsellako vierestä?

Ystäväperheessäni lapsia kohdellaan melko kovakouraisesti levottomuudesta ja riehumisesta. Olisin halunnut usein puuttua jotenkin asiaan, mutta olen vain kiusaantuneena jäänyt seuraamaan tilanteita. Miten tätä perhettä voisi auttaa.

Kutsut perhettä ystäväperheeksi. Eikö ystävien kesken vallitse sellaiset välit, että silloin voidaan jutella yhdessä monista tärkeistä asioista. Ota puheeksi kahden kesken tai kolmisin vanhempien kanssa sinua kiusaava juttu.

Voit sanoa, että sinua on vaivannut eräs asia ja olet vähän epävarma puhuako vai ei. Kuitenkin päätit puhua. Kerro, että olet vaivautunut/hämmentynyt/pahoillasia tai mikä tunteesi sitten lieneekin tilanteissa, joissa näet ankaraa kurinpitoa . Mieti ääneen auttaako se lapsia palaamaan järjestykseen, voit kysyä vanhemmilta ovatko he huomanneet sen auttavan. Kerro ajatuksia ääneen, kerro, mitä itse tekisit kyseisissä tilanteissa. Voit kysyä, ovatko he kokeilleet toimia toisin….

Pyydä Jumalalta viisautta ja rakkautta keskusteluun. Mieti motiivisi. Jos haluat puuttua asiaan lasten vuoksi, silloin vaikuttimesi on oikea. Tehtävämme on olla heikompien puolella. Jeesuskin viittasi tämäntapaiseen sanoessaan: ”Mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle ja minkä olette jättäneet tekemättä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle”