Mitä minä saan?

“Minä en enää saa mitään parisuhteestamme. Kun tarkemmin ajattelen, minä teen melkein kaikki kotityöt, laitan ruuan, pesen pyykit. Siksi olen välistä kiukkuinen ja katkera. En kyllä tällaiseksi elämääni suunnitellut…”

Rakkaussuhteelle ominaista on se, että saamme toinen toisemme kautta jotain hyvää. Tuo kokemus sai meidät alun perin kiinnittymään suhteeseen. Hyvän saaminen teki meidät halukkaaksi antamaan omasta puolestamme hyvää toiselle.

Jossain vaiheessa joudumme huomaamaan oman haluttomuutemme tehdä hyvää toiselle. Tämän epämiellyttävän tosiasian edessä meillä on taipumus ummistaa silmämme, koska meistä on sangen epämiellyttävää nähdä vikoja itsessämme. Siispä alamme tarkkailla toisen käyttäytymistä. Kaikkien odotustemme täyttäjää ei puutteellisen ihmiskunnan edustajista ole vielä löytynyt.

Jos olemme tilanteessa, jossa tuntuu, ettemme saa suhteesta mitään, kannattaa kysyä itseltään ,mitä minä olen viime aikoina itse antanut suhteeseen. Ajattelet ehkä, että sinähän olet se osapuoli, joka vain annat jotakin  tekemällä kotitöitä. Jos oikein rehellinen itsellesi olet, sinun on myönnettävä, että tekemistesi motiivina ei ole puolisosi ilahduttaminen. Pikemminkin teet kotitöitä hiukan katkerana marttyyrinä. Saathan tekemisestäsi aiheen olla kiukkuinen. Mitäpä, jos tekisit puolisollesi jotain tarkoituksenasi aidosti ilahduttaa häntä. Hyvän tekeminen sisältää omituisen taipumuksen synnyttää myönteisiä tunteita, niin ettei hyvää tekevä tunne jäävänsä mistään paitsi.

Joskus havainnointikykymme kapeutuu näkemään vain kielteisiä asioita emmekä huomaa, mitä puolisomme tosiasiassa tekee perheemme hyväksi. Hän kenties ansaitsee toimeentuloamme tekemällä työtä, huoltaa autoa, avaa tukkeutuneen viemärin, vaihtaa palaneet sulakkeet, siivoaa autotallin. Hän saattaa osoittaa hellyyttä omalla tavallaan eikä vaimo sitä huomaa tai arvosta.

“Mitä minä saan” – kysymyksen takana on usein tilanne, että kysyjä itse on lakannut antamasta rakkautta, tekemästä hyvää, ilahduttamasta toista. Hän on myös lakannut vastaanottamasta rakkautta. Hän ei halua nähdä toisen toimintaa välittämisen ja rakkauden osoituksena.

Nyt tarvitaan halua nähdä tilanne uudella tavalla. Nyt tarvitaan rehellistä itsetutkistelua ja avointa vastaanottavuutta toisen rakkaudelle. Silloin tulet huomaamaan, että sinäkin saat.