Kuvat Jeesuksesta ja lapsi

Kuinka tutustuttaa pieni lapsi Jeesukseen? Kannattaako käyttää kuvia? Miten suhtautua siihen, että Vanhassa Testamentissa kielletään kuvien tekeminen Jumalasta. Olisiko hyvä, jos kotona olisi seinällä Jeesuksen kuva?

Olennaista lapsen tutustumisessa Jeesukseen on se mitä Jeesus tekee eikä miltä Jeesus näyttää. Siksi Jeesukseen tutustuminen alkaa luonnollisimmalla tavalla yhteisessä rukouselämässä lapsen kanssa jo siinä vaiheessa kun hän on vauva. Hän tottuu kuulemaan Jeesuksen nimen turvallisessa ja levollisessa ilmapiirissä. Silloin Jeesukseen yhdistyy alusta pitäen jotain todella hyvää.

Siinä vaiheessa kun lapselle aletaan lukea, on hyvä ottaa Lasten Raamattu myös ilta lukemistoksi. Siinä lapsi kuulee enemmän Jeesuksesta ja siitä, mitä hän on tehnyt ja tekee edelleen. Lasten Raamatussa on myös kuvia. Ne tarjoavat virikkeitä lapsen mielikuvitukselle siitä, millaisessa ympäristössä Jeesus on elänyt ja toiminut. Eivät kuvat mitään kuitenkaan välttämättömiä ole.

Ymmärrän Vanhan Testamentin kuvan tekemisen kiellon siitä näkökulmasta, että israelilaisten naapurikansojen jumalat olivat kuvia ja patsaita. Israelin Jumala oli elävä jumala, jonka olemassaolo ei tarvinnut symbolikseen kuvia. Siksi en pidä mitenkään tärkeänä, että lapsi oppii Jeesusta tuntemaan kuvien perusteella, sillä kuva sitoo aina mielikuvitusta. Olennaista on, että lapsi oppii tietämään, että vanhemmat uskovat elävään Jeesukseen, joka toimii tänäkin päivänä, jota saa rukoilla, joka kuulee, joka vastaa, joka antaa anteeksi.