Seksuaalinen yksityisyys

”Onko lapselle, esim. ala-asteikäiselle haittaa, jos hän näkee vanhempien seksielämää sänkykamarissa? Entä missä iässä olisi hyvä mennä erikseen saunaan?”

Vanhempien seksielämä ei kuulu minkään ikäiselle lapselle. Lapsi ei tajua, mitä vanhempien välillä seksissä tapahtuu. Hänellä ei ole aavistustakaan eroottisesta jännitteestä tai seksuaalisesta kiihottumisesta ja se mitä hän näkee, tuntuu hänestä kummalliselta.

Olen kuullut paljon aikuisten kertomuksia, jossa he muistelevat lapsuutensa ahtaita asumisoloja ja sitä, että joutuivat seuraamaan vanhempiensa seksielämää. Vanhempien osoittama hellyys on arvokas ja kantava muisto, mutta kukaan ei muistele seksiaktin näkemistä hyvänä kokemuksena.  Pahimmillaan lapsi voi kuvitella, että äidille tapahtuu jotain pahaa. Erityisesti väkivaltaisen seksin näkeminen näyttää jättävän vaikeasti paranevan haavan lapsen seksuaaliseen kehitykseen. Se näkyy seksuaalisen läheisyyden pelkona myöhemmin.

Jos lapsi yllättää vanhemmat kesken hellän hetken, silloin lapselle selitetään, mistä on kysymys. Hänelle voi kertoa, että isä ja äiti tykkäävät toisistaan niin kovasti, että välillä haluttaa olla lähellä sylikkäin ja tunkeutua toiseen ihan sisälle asti.  ”Sinusta se ehkä näytti hassulta, mutta se tuntuu aikuisista hyvältä ja se on sellainen aikuisten leikki. ”

Hankalimpia ovat tilanteet, joissa lapsi näkee vanhempiensa seksiä, mutta ei ilmaise, että hän on nähnyt. Kaikenlaisilla salaisuuksilla on taipumus haitata ihmisen elämää.

Yhteisessä saunomisessa lapset näyttävät itse valitsevan, milloin he eivät halua enää mennä vastakkaista sukupuolta olevan vanhemman kanssa saunaan. Usein se tapahtuu lähestyttäessä murrosikää. Välillä voi olla vaihe, jolloin nuori haluaa saunoa yksin, koska omassa ruumiissa tapahtuvat muutokset hämmentävät.