Tarpeeton riita

” Minusta hyvässä parisuhteessa ei ole riitaa. Olemme olleet 40 vuotta naimisissa eikä meidän ole tarvinnut riidellä. Kun ihmiset riitelevät valtoimenaan ei ihme että loukataan ja eroja tulee”

Olette onniteltavia, jos olette onnistuneet selvittämään erimielisyytenne sopuisasti. Toivon, että kumpikin on saanut mielipiteensä ja tarpeensa kuuluviin eikä kumpikaan tunne itseään alistetuksi. Ehkä luonteenne täydentävät erityisen hyvällä tavalla toisiaan.

Inhimillisessä elämässä emme läheskään aina ole yhtä taitavia. Paavalikin asetta yhteiselämän tavoitteeksi rauhaan pyrkimisen ja toivoo, että riita olisi kaukana. Hän kuitenkin realistina näkee, että elämä on joskus raadollisempaa. Hän kuvaa ihmisten keskinäisiä erimielisyyksiä aika rajulla tavalla (Gal 5:20 ) ja kehottaa, etteivät ihmiset kuitenkaan pysyvästi haavoittaisi toisiaan riidelleessäänkään. Hän peräänkuuluttaa rakentavan riitelemisen taitoja.

Riidan on oltava rajattu. Sillä on oltava alku ja loppu. Paavali antaa neuvoksi, että riidaksi muuttuneet tilanteet on sovittava ennen auringon laskua Ef 4:26. Silloin voidaan elää todeksi että riita puhdistaa ilmaa. Erimielisyyttä tuottava asia tulee selvitettyä. 

Jotkut ovat saaneet elämän evästyksen, että avioliitossa ei saa riidellä. Jotkut ovat keskenään päättäneet, että meillä ei riidellä. Ensimmäisen ison erimielisyyden tultua pari voi hätääntyä; ”Tästä taitaa tulla ero, kun riitelemme” .

Siksi tarvitsemme kipeästi erimielisyyksien rakentavan käsittelyn taitojen opettelua.