Teini-ikäinen ja facebook

Miten pitäisi suhtautua teinin (14–16 v) facebookiin? Tiedän, että netin käyttöä tulisi valvoa, joten mikä olisi hyvä tapa toimia, jos nuori ei anna lupaa katsoa. Onko hänellä oikeutta kieltää vanhempia pääsemästä katsomaan, kenen kanssa hän keskustelee, mitä siellä tekee ja puhuu? Onko se hänen oma asiansa? 

Face-bookiin liittymisen ikäraja on 13-vuotta. Monet vanhemmat ovat lastensa facebook-kavereita. Silloin he näkevät lastensa julkisen keskustelun. Viestit ovat henkilökohtaisia ja niin saavat ollakin. Emmehän lue lapsen kirjeitä emmekä päiväkirjoja. Teini-ikäisellä on enenevässä määrin myös omaa elämää, joka ei kuulu vanhemmille.

Haluamme tietää lastemme kavereista ja sen, kenen kanssa hän liikkuu. Perheenjäsenyyteen kuuluu avoimuus tällä alueella. Tuntuisihan oudolta, jos isällä tai äidillä olisi salakavereita, joitten olemassaoloa eivät muut perheenjäsenet saisi tietää. Vanhemmille kuuluu huolenpito nuorensa elämästä. Kaveripiiri on iso osa sitä. Se voi olla ohjailemassa nuorta hyvään tai huonoon suuntaan.

Murrosikäisen vanhemmalla on olennaista vaalia suhdetta nuorensa kanssa. Jos se on päässyt etääntymään tai on peräti vihamielinen, nuori ei halua jakaa edes kavereiden nimiä vanhempiensa kanssa. Miten voit vahvistaa suhdetta teini-ikäisesi kanssa sillä suurin niistä on rakkaus.