Tappelevat lapset

Meillä on neljä 1-10 –vuotiasta lasta ja sisarusten välinen kilpailu ja nahistelu on välillä aika rasittavaa. Yritämme aina sopia riidat jotenkin, mutta esim. anteeksipyytäminen on vaikeaa ja tulee usein tiuskaisemalla. Erityisen vaikeaa on pyytää anteeksi nuoremmalta sisarukselta. Olisi kiva kuulla Sinulta kuinka voisimme edistää rauhallista yhteiseloa sisarusten välillä.

Sisarusten välinen nahistelu on yhteiselämän taitojen opettelua. Kotona sosiaalisen kanssakäymisen rajoja opetelleet pärjäävät paremmin kavereitten kanssa. kuin yksin kasvaneet tai toisilleen kaukaiset sisarukset. Eli seuraavan tappelun tullessa muistuttakaa vanhemmat itsellenne “Siinä ne nyt taas opettelevat yhteiselämän taitoja”. kestätte paremmin.

Sisarusten välinen suhde on elämän pisin ihmissuhde. Parhaimmillaan se voi olla suuri rikkaus. Huonot sisarussuhteet taas voivat vaivata koko elämän katkeruutena. Etäisyyttä toisistaan pitävät jäävät taas paitsi sisarusten tuomaa rikkautta.

Huomaan, että ymmärrätte sisarussuhteiden vaalimisen merkityksen. Autatte lapsia selvittämään ja sopimaan riitoja. Anteeksipyytäminen ei ole helppoa aikuisellekaan varsinkaan jos joku käskee pyytämään anteeksi. Anteeksipyytämiselle on hyvä antaa aikaa eikä vaatia sitä heti. Voit vaikkapa sanoa, että sopikaa tämä asiailtaan mennessä tai annat jonkun muun määräajan. Sitten tarkistat asian. Jos sopimista ei ole tapahtunut, ehdotat, että tehdään se nyt. 

Jos taas lapset sanovat, että he jo sopivat etkä ole varma onko mitään sopimista tapahtunut, pääasia on se, että lapset ovat taas sovussa keskenään. Jos toinen kokee, ettei asia ole selvitetty, hän kyllä sen ilmaisee. Jos jompikumpi on edelleen vihamielinen, sopimista ei ole vielä tapahtunut.

Lasten ollessa pieniä ja keskenään tappelevia pelkäsin, ettei heistä koskaan voi tulla hyviä ystäviä keskenään. Surin sitä jo etukäteen. Nyt kun he ovat nuoria aikuisia, olen nähnyt miten tärkeitä ja rakkaita he ovat keskenään. Vanha sananlasku “Yhdessä hyvät lapset syövät ja tappelevat” pitää onneksi paikkansa