Etäältä lähelle

“Olemme etääntyneet toisistamme ja tuntuu kuin olisimme eri ihmisiä kuin naimisiin mennessämme vuosikymmen sitten. Välistä tunnen kyllästymistä ja suorastaan negatiivisia tunteita puolisoani kohtaan.”

Parisuhde muuttuu ajan kuluessa. Myöskin tunteemme muuttuvat. Muutummehan me ihmisetkin ja elämänolosuhteemmekin muuttuvat. 

Etääntyminen voi tapahtua huomaamatta. Arki, työ ja lasten tarpeet menevät puolison edelle. Onneksi olet havahtunut miettimään tilannettanne. Silloin ette ajaudu liian kauas, vaan suhteenne elvyttämiseksi on paljon tehtävissä. Huomaa; TEHTÄVISSÄ. Parisuhde ei elä ilman hoitoa. Näivettynyt parisuhde saadaan virkistymään vain ravitsemalla sitä.

Oli Venäjällä avioliittoleirillä. Annoimme pariskunnille tehtävän muistella seurusteluaikoja. Mikä silloin viehätti toisessa? Mitä silloin tehtiin yhdessä?  Mikä sai heidät viihtymään yhdessä?

Illan palautteessa eräs pariskunta sanoi, että heille oli ratkaiseva oivallus palata hetkeksi muistelemaan suhteen alkua. Samalla aktivoitui joitain entisistä lämpimistä tunteista toista kohtaan. Iltanuotio-ohjelmassa tuo pariskunta esitti häälahjaksi saamaansa Korkean veisun tekstiä. Siinä sulhanen ja morsian kilpaa ylistävät toinen toisensa ihanuutta. Sen kuunteleminen kosketti meitä kaikkia.

Eräs mies kertoi leirin loppupalautteessa: ” Nyt vasta tiedän, että vaimo todella haluaa viettää yhteistä aikaa minun kanssani ja keskustella. Se on anottu täällä leirillä niin moneen kertaan ja muut vaimot ovat vahvistaneet sen. Nyt minun täytyy ajatella, että nuo toiveet eivät ole vain minun vaimoni tyytymätöntä puhetta”.

Vielä jäin miettimään erään venäläisen miespuolisen alustajan toteamusta “Mies on perheen pää. Jos parisuhdetta halutaan parantaa, jos etääntymisestä halutaan päästä lähemmäksi, miehen on otettava ensimmäinen askel.”

Voisemmeko aloittaa juhannuksen valoisassa ja värikkäässä suvessa näivettyneitten suhteittemme elvyttämisen. Muistellaan menneitä, viivytään yhdessä, puhutaan, tapaillaan niitä kauniita sanoja, jotka enne tulivat niin luonnostaan.

Ja te miehet saatte kokea palkitseva yllätyksen, jos otatte ensimmäisen askeleen. Vaimot ovat usein jo puolitiessä vastassa.