Olemmeko niuhoja?

“Olimme viikonlopun matkoilla ja ylä-asteikäinen ja lukiolainen olivat ensimmäistä kertaa kotona ilman vanhempia. Olimme sopineet, että nuoremman kaveri sai tulla toiseksi yöksi. Kun tulimme kotiin, ilmeni, että yökylässä oli ollut myös ylä-asteikäisen  tyttökaverin poikakaveri, jota emme ollenkaan tunteneet. Olimme vihaisia, koska sopimuksia oli rikottu. Lapset tykkäävät että olemme niuhoja. “Emmehän voineet keskellä yötä sanoa sille kaverille, että sun on mentävä kotiin, kun ei kai bussejakaan kulkenut”

Kerrot, että muuten viikonloppu oli mennyt niin kuin toivoitte. Mielestäni te vanhempina ette ole niuhoja paheksuessanne sitä, että kotiinne on päästetty yöpymään porukkaa, josta ette ole sopineet ja jota ette tunne. Vanhempien oikeus on määritellä, ketä heidän kodissaan voi oleskella. Tuntematon nuori voi olla ihan luotettava vieras, mutta nykyaika on tehnyt aikuiset aivan syystä varovaisiksi.

Tiesivätkö tyttökaverin vanhemmat, että myös poikakaveri  on samassa kylässä yötä tai tiesivätkö poikakaverin vanhemmat, missä ja kenen kanssa hän on yötä? Näitä kysymyksiä nuoret itse eivät edes tule ajatelleeksi, mutta monille vanhemmille on tärkeää tietää, missä ja kenen kanssa lapset ovat öitänsä. Jos te vanhempina olisitte olleet kotona, vieras seurusteleva nuori(lapsi)pari ei olisi yöpynyt teillä samassa huoneessa.

Huomaatte, että kasvavien nuorten on vaikea itse vetää rajoja sopivan ja sopimattoman välille. He eivät yksinkertaisesti tiedä kaikkia riskejä, mitä uusissa tilanteissa on olemassa. He eivät pysty ajattelemaan tilanteita vanhempien, kaverien vanhempien tai vastuukysymysten kannalta

Tapahtunut on hyvä oppimiskokemus sekä teille vanhemmille että lapsille. Seuraavalla kerralla on tehtävä entistä tarkempia sopimuksia. Sopimuksissa pysyminen on edellytys, että nuoret voivat saada tulevaisuudessa luottamusta.

Miettikää yhdessä etukäteen, mitä tehdä ja sanoa, jos kutsumattomia vieraita tulee kavereitten kanssa. Kernaasti nuoret voivat sanoa vieraille, että heillä on sellaiset vanhemmat, että ne ei halua taloon tuntemattomia kun ne on poissa.

Nuorten protestointia teidän sääntöjänne vastaan ei tarvitse säikähtää. Voitte reilusti myöntää, että sääntönne saattavat kuulostaa heistä niuhoilta ja kalkkeutuneilta, mutta ne ovat teidän perheenne sääntöjä ja ottaa osaa harmiin, että nuoret ovat sattuneet syntymään juuri teidän perheeseenne.

Seitsemän vuoden perästä hekin näkevät asian jo toisin.