Somekiusaaminen

Kuinka henkiseen väkivaltaan voi puuttua? Olen huomannut, että nuoret käyttävät nykyaikaisia keinoja toinen toisensa kiusaamisessa. Esimerkiksi netin chat-palstoilla saatetaan porukalla kiusata jotakuta henkilöä. Kaikki tietävät, kenestä puhutaan – myös kiusauksen kohteena oleva nuori. Teksteissä saatetaan sanoa, että “se on tosi nolo. Sen pitäis mennä mielisairaalaan…” Toinen vielä suorempi kiusaamisen muoto on ilkeät tekstiviestit. Nuorempi tyttäremme, joka on nyt 14-vuotias, on joutunut kokemaan tällaista kiusaamista toistuvasti. Kuinka ihmeessä tähän voisi puuttua? Opettajaankin on oltu yhteydessä, mutta muutosta ei ole tapahtunut.

Entä yhteydet suoraan kiusaajiin, koska ilmeisesti heidän nimensä on tiedossa. vanhemman yhteydenotto kuhunkin lapseen/nuoreen erikseen ja kahden kesken on tehokas tapa. Lähesty kiusaajaa myönteisessä sävyssä: “Meidän Laura (nimi keksitty) on joutunut kärsimään nettikiusaamisesta ja ilkeistä tekstiviesteistä. Niitä on tullut useilta. Tiedätkö sinä mitä tästä?” Voit arvata, että puhuteltu vastaa, ettei hän tiedä yhtään mitään. Muista, ettei kyseessä olekaan mikään kuulustelu, vaan sinä tarvitset apureita auttaaksesi Lauraa.

Voit jatkaa: ” Laura on kärsinyt tästä tosi kovasti. Hänestä välistä tuntuu, ettei hän halua mennä edes kouluun, kun hän tietää, että hänestä puhutaan pahaa. Miten sinä voisit omalta osaltasi vaikuttaa, että kiusaaminen loppuisi ja Laura saisi elämänilonsa takaisin?”

Tässä kohtaa puhuteltu lapsi hämmästyy, kun häntä ei syytetäkään eikä kuulustella, vaan häneltä pyydetään apua. usein hän tekee ehdotuksia, mitä hän voisi tilanteessa tehdä. Sovitaan jonkun ehdotuksen toteuttamisesta ja sovitaan myös, että tilanteesta keskustellaan esim.

viikon perästä ja vanhemmat tulevat kertomaan, onko mitä muutoksia näkynyt ja kaveri kertoo, mitä hän on tehnyt asian hyväksi.

Tämä ns. Pikasin malli, jossa tavoitteena on tehdä kiusaajasta auttaja, on auttanut eteenpäin monessa kiusaamistilanteessa Olen esitellyt mallin kirjassani “Keskilapsuuden tärkeät vuodet”.