Pitkän suhteen salaisuus

”Miten ihmeen ihmiset jaksavat olla saman ihmisen kanssa vuosikymmenet naimisissa. Onkohan meillä joku 10 vuoden kriisi, kun takkuaa niin hirveästi.”

Kun  parisuhteessa takkuaa kovasti, tulee helposti ajatus, että jonkun toisen kanssa menisi paremmin. Tosiasiassa  jonkun toisen kanssa parisuhteessa  olisi toisenlaiset takut. Kahden erilaisen ihmisen yhteiselämä ei koskaan voi sujua ilman erimielisyyksiä.

Erimielisyydet ovatkin parisuhteen koetinkivi . Takut ovat sitä  varten, että ne selvitetään.. Silloin voi oppia uutta. Itsestä ja toisesta ja suhteesta. Silloin voi oppia myös miten voi hiukan paremmin elää puolisonsa kanssa.

Tapsin kerran pariskunnan joka oli ollut naimisissa yli kolmekymmentä viisi vuotta. Ihmettelin ääneen noin pitkää  koossa pysynyttä liittoa. Puolisot kertoivat, että välillä on ollut tosi vaikeaa. Viidentoista avioliittovuoden vaiheilla kriisi oli syvä ja toinen jo tähyili eri suuntaan. Vuoden verran yhdessä eli kaksi toisistaan vieraantunutta yksinäistä ihmistä.

Kysyin heiltä pitkän avioliiton salaisuutta kaikesta huolimatta. Puolisot katsoivat metkasti toisiinsa ja vaimo sukkelampana levitti  sormensa silmien eteen ja sanoi ”On pitänyt oppia katsomaan toisen virheitä sormien läpi”  Siihen molemmat naurahtivat  ja mies nyökkäsi.

Jokaisessa on piirteitä, joita ei voi muuttaa. Jatkuva huomautteleminen  nakertaa parisuhteesta ilon ja lämmön.. Kasvusuunnaksi voisi ottaa hyväksymisen. Parisuhteessa voi ilmetä asioita, joita ei voi hyväksyä, koska ne loukkaavat toisen persoonaa esim. Uskottomuus, alistaminen tai väkivalta. Nämä poissuljettuna jää paljon eripuraisuuden alueita, joilla rauha saavutetaan vain hyväksymällä toinen ja antamalla tilaa hänen persoonalliselle omituisuudelleen.

Jos ikää myöten paranevan avioliiton  salaisuudeksi  osoittautuu toisen vikojen katselu sormien läpi, sitä voimisteluliikettä kannattaa alkaa harjoitella  ajoissa