Raamattumaraton

En kyllä tiedä saako päivän blogissa  mainostaa, mutta tänään tulee vähintäänkin piilomainosta. Olin tilanteessa, jossa haastettiin perhettä lukemaan Raamattua yhdessä lasten kanssa ja avuksi tarjottiin Raamattumaraton materiaalia. Materiaalin on kehittänyt useampi kristillinen järjestö ja kirkkokunta yhdessä ja se löytyy mistäpäs muusta kuin netistä ihan hakusanalla raamattumaraton.

Innostuin asiasta niin, että ajattelin testata miten materiaali toimii lastenlasteni kanssa. Otin alle kouluikäisille tarkoitetun Lasten raamatun 365 raamatunkertomusta ja pyysin lapsia valitsemaan jonkun kertomuksen. ”Otetaan tuo kalajuttu”, lapset pääsivät yksimielisyyteen, he kun ovat isänsä kanssa kovin innostuneita kalamiehiä. Luin tekstin pätkän Joonasta kalan vatsassa ja sitten etsimme tietokoneelta kysymyksen ja tehtävän. Tehtävä kuului. ”Menkää sängyn alle tai muuhun pimeään paikkaan ja miettikää siellä, miltä tuntuisi olla ison kalan vatsassa”. Teimme työtä käskettyä ja vääntäydyimme mummin ja vaarin sängyn alle. ”Pimeää, varmaan voisi olla aika niljakasta – ehkä lämmintäkin.”

”Mummi otetaan toinenkin kertomus” No eihän sitä Raamatun lukua voinut lapsilta estää ja niin he valitsivat tarinan Davidista ja Goljatista. Kertomus on  muutaman rivin mittainen, eipä lukemiseen kulu paljon aikaa. Teksti kertoi, että Goljat oli 3 metriä pitkä. Tehtävässä pyydettiin ottamaan mittanauha ja mittamaan, mahtuisiko Goljat käymään meidän kodissamme. ” Ei Goljat mahdu mummin ja vaarin kotiin, mutta ulkona se voisi liikkua”.

Olin yhtä innoissani Raamattumaratonista kuin lapset. Mukava, kun lapset saavat kokemuksen, että Raamatun lukeminen on hauskaa. 

Raamattumaraton materiaalissa on tehtävät ja kysymykset erilaisille lasten raamatuille ja myös kirkkoraamattua varten. Kun lapset ovat tottuneet pienenä ja kouluikäisenä lukemaan Raamattua yhdessä vanhempien kanssa, on heistä luonnollista tarttua raamattuun myös itsenäisesti, kun kasvavat isommaksi.

Kun omat lapsemme tulivat alakoulun loppupuolella raamattuleiriltä, he ottivat tavakseen lukea illalla Raamattua. 5-kuopus halusi myös oman raamatun, kun isommillakin oli. Annoimme hänelle Gideonien uuden testamentin. Eräänä iltana kehottelin häntä jättämään leikkinsä ja nukkumaan. Hän sanoi, ettei ole vielä lukenut raamattua ja otti kirjan käteensä, väärinpäin tietysti ja alkoi lukea ääneen. ” plää, plää, plää…nyt on luettu” ja tyttö oli valmis nukkumaan.

Joonas 4,5 v kanssa meillä oli kerran privaatti raamattumaraton hetki. Kertomuksessa Jeesus auttoi vaikeuksissa olevaa. Tekstiin liittyvä kysymys kuului ”Miten sinä voisit auttaa jotain toista” Joonas mietti ja keksi sitten ” Annan jonkun toisen tehdä jalkkiksessa maalin” Niin sanoi maalivahdin poika, joka pelaa ahkerasti jalkapalloa afrikkalaisten nopeajalkaisten kavereidensa kanssa.