Koulun alkaessa

Koulut alkavat muutaman päivän perästä. Nyt on hyvä ajankohta pohdiskella lasten kanssa tulevaa lukuvuotta ja elämistä kotona ja koulussa. Kun lapsemme olivat pieniä Meillä oli tapana miettiä lasten  kanssa niitä asioita, jotka kunkin kohdalla ovat ajankohtaisia opeteltavia asioita. Joskus pyysimme jokaista kirjoittamaan itselleen muistilistan, minkä asioiden kanssa he aikovat tehdä työtä itsensä kanssa tulevana kouluvuotena. Ikään kuin säännöt itselleen.

Lipaston laatikoita siivotessani löysin vanhan paperin, jossa silloinen viidesluokkalainen oli tehnyt muistilistan itselleen. Näytin paperin hänelle ja kysäisin lupaa sen julkaisemiseen. 

  1. Että en osta karkkia Että en huuda Että parannan käytöstä kotona, kylässä, koulussa
  2. Että en kiroile Että en piirrä pulpettiin Että aion siivota huoneen joka päivä (! Äidin huutomerkki)
  3. Että laitan viikkorahat possuun Että en lintsaa Että teen läksyt huolellisesti
  4. Että parannan todistustaEttä otan kylässä yhden kutakin lajiaEttä en kiusaa siskoja ja veljeä  Että en osta turhaa tavaraaEttä soitan hyvin soittoläksytEttä tiskaan astiat kunnolla
  5. Että en osta mitään turhaa jos olen äidin asioillaKäyttäydyn junassa, linja-autossa ja autossa kunnollaEttä en pidä erikoisia vaatteita koulussaEttä olen huolellinen
  6. Että en hauku ketäänEttä en valehteleEttä en lyöEttä en potki
  7. Että en mene ilman lupaa minnekäänEttä en riko luontoaEttä hoidan kasvimaani kunnolla
  8. Että en varastaEttä en puhu rumia äidille

Siinä ne olivat. Aikamoinen lista

Keskenkasvuinen lapsi tarvitsee ohjausta.  Oppiminen ei tapahdu itsestään, vaan toisilla se vaatii paljon muistutusta ja kertausta.

Tuo viidesluokkalaisen kirjoittama lista ei ollut vain joku kauniiden korulauseitten kokoelma, vaan se sisälsi ne asiat, joissa hänen piti kilvoitella ja kasvaa. Kaikkien listassa olevien asioitten kanssa on takuttu, yritetty ja erehdytty ja vähitellen päästy eteenpäin.

Ihminen hänestäkin tuli, hyvä sellainen. Opiskeli opettajaksi ja on alkanut työnsä lasten kasvattajana ja opettajana ja itsekin tullut äidiksi.