Nalkuttava mies

“Hassua, että naisen nalkutuksesta puhutaan paljon. Minä elän parisuhteessa, jossa mies on nalkuttaja ja asioiden toistelija negatiivisessa mielessä. Oma diagnoosini on, että nalkutus on opittu tapa.”

Kerrot, että anoppisi oli nalkuttaja ja asioiden toistelija. Epäilet miehesi oppineen puhumisen tavan häneltä. Asia voi pitää hyvinkin paikkansa. Kyllä me paljon opimme perheemme puhekulttuurista. Puhumattomuudestakin.

Sanot, että kuulet asiat yhdelläkin kertaa, silti mies voi toistaa asiaa kymmenenkin kertaa. Miten hän saisi varman tiedon, että olet kuullut? Olet ehkä kertonut hänelle, että olet kyllästynyt hänen toisteluunsa. Voisitko kertoa myös, että tulevaisuudessa tilanteissa, joissa aavistelet nalkutuksen alkavan, sanot hänelle, että kuulit kyllä. Voit myös kertoa mitä aiot tehdä asian suhteen tai aiotko ylipäätään mitään.

Kerroit myös miehesi huokailevan “Kyllä tämä on vaikeaa”-tyyliin. Anna hänen huokailla. Se on hänen tapansa käsitellä jotain häntä kuohuttavaa asiaa ja tulla sinuiksi sen kanssa. 

Olisikohan teillä joskus joku leppoisa tilanne, jossa voisit ottaa esille sinua häiritsevän nalkuttamisen. Kysy, voisitko puhua yhdestä sinua kiusaavasta piintyneestä toimintatavasta, joka on hiipinyt  kummittelemaan perhe-elämäänne. Voit ottaa oikein kynää ja paperia ja piirtää kuvion, jolla kuvaat, mitä teillä tapahtuu, kun sattuu joku miestä harmittava asia. Mitä tapahtuu ensin, mitä seuraavaksi, mitä sinä teet/sanot, mitä hän tekee/ sanoo ja mitä siitä taas seuraa. Piirrä kuvio ympyrän muotoon. Silloin saatte havainnollisesti esiin, että kierrätte kehää. Ympyrää katsellessa huomaatte, että muissakin vastaavissa tilanteissa tapahtumat kulkevat samaa rataa.

Miten voisitte murtautua ulos kehältä. Mistä voisitte löytää ulospääsyteitä. Niitä on kehällä useampia. Mitä voisitte tehdä toisin?

Voit kysäistä mieheltäsi, miten nalkuttaminen auttaa ja palvelee häntä? Mihin hän sitä tarvitsee? Voipa olla että samoihin tavoitteisiin voisi päästä myös muita teitä, kun niitä hoksaa ajatella.

Nalkutustilanteessa ympyröitä ei kannata piirrellä. siitä voi alkaa joku muu kehä kiertymään.

Asioita voidaan selvittää ja muuttaa, jos halua ja hyvää tahtoa riittää. Vaatimalla ei kuitenkaan muutosta saada aikaan. Omat oivallukset ovat paras portti muutokseen. Siksi on hyvä tarkkailla asioita ikään kuin ulkopuolisena. Siihen tuo piirros tarjoaa mahdollisuuden.