Jatkuva huomion tarve

Lapsemme kaipaa jatkuvasti vanhemman huomiota ja vanhemman mukanaoloa leikeissään. Kotityöt olisi kuitenkin myös tehtävä. Minkä verran voi hyvällä omallatunnolla ohjata lasta leikkimään omatoimisesti?

Lapsi tarvitsee sekä vanhemman läsnäoloa ja harjaantumista itsensä kanssa viihtymiseen. Jos vanhempi on aina lapsen seurana, lapsen turvallisuus on vanhemman läsnäolossa. Hän ei luota omaan selviämiseen. Jo vauvaikäinen tarvitsee hetkiä, joissa hän rauhoittaa itse itsensä eikä hätäänny hetkittäisestä yksin olemisesta. Tällainen lapsi lähtee turvallisesti tutkimaan maailmaa, kun hänen motoriset taitonsa ovat siihen valmiita. Välillä hän käy varmistamassa, että vanhempi on näköpiirissä.

Jos yksin leikkiminen on lapselle erityisen vaikeaa, aloittakaa pienestä harjoittelusta. Aikuinen voi aluksi johdatella lapsen leikkiin tai mielenkiintoisen tekemisen pariin. Lisätkää aikaa vähitellen. Kun lapsi on tavoittanut leikin flown eli leikin virta on temmannut hänet mukaansa, hän löytää itsekin mukavaa tekemistä.

Kotitöitä voitte tehdä yhdessä. Muuten vapauta omatuntosi syytöksistä, kun et koko aikaa ole lapsen kanssa. Ymmärrä, että autat lapsen kehitystä kun tuet hänen harjaantumista omaan leikkiin.