Vanhemmat kouluun

Koulut ovat hyvää vauhtia alkaneet. Koululaisten repuista alkaa pian putkahdella papereita, joissa meitä vanhempia kutsutaan vanhempainiltoihin. 

Tiedämme, että lapsemme juurevalle kasvulle on olennaista kokea, että vanhemmat välittävät hänestä ja ovat hänestä kiinnostuneita. Lapsen vanhempainiltoihin osallistuminen on konkreettinen tapa kertoa lapselle, että olemme hänestä kiinnostuneita, välitämme hänen koulunkäyntiinsä liittyvistä asioista.

Opettajat elävät lastemme kanssa huomattavan ajan viikosta. He tuntevat lapsistamme joitain puolia, joista meillä ei ole aavistustakaan. Vanhempien yhteinen keskustelu opettajien kanssa on molemminpuolisesti korvaamattoman hyödyllistä.

Vanhempainilloissa saamme myös laajemman kuvan, mitä lasten maailmaan ja kouluun yleisemmin kuuluu. Oman perheen lasten kokemukset on vain pieni ikkuna kokonaisuuteen.

Vanhempainilloissa olemme viime vuosina saaneet muistutuksia vanhempien vastuusta lasten kasvatuksessa ja huolenpidossa. Eihän se ole aina mukavaa kuultavaa, etenkin jos puhe aiheuttaa omantunnon pistoksia kiireitä täynnä olevassa elämässämme. Vastuusta emme pääse kuitenkaan sulkemalla korvamme. Pikemminkin voimme olla kiitollisia niille, jotka herättelevät ja pysäyttävät meitä näkemään lastemme tarpeita.

Jotkut huokailevat, että vanhempainiloissa eivät ole ne, joitten pitäisi olla siellä. Näen arvokkaana, että vanhempainiltoihin tulee kuitenkin paljon vanhempia. Jos jokainen meistä pitää huolta omista lapsista, rakastaa ja asettaa rajoja, saa monen lapsen elämä tukevan kasvualustan. Huolehdittujen lasten elämä on maamerkkinä myös muille lapsille. Hekin saavat aavistuksen elämän rajoista ja säännöistä, vaikkei niitä omassa kodissa olisikaan.

Vanhempainiltojen keskustelut oman luokan vanhempien kesken antavat tuntumaa ympäristöstä, jossa lapsemme päivittäin elää. Luokissa on hyvä nostaa esille keskustelua lapsen kasvuun liittyvistä ajankohtaisista asioista. Jokainen syksy tuo mukanaan rajojen ja sääntöjen tarkistamisen tarvetta. Yhteiset sopimukset viikkorahojen suuruudesta, nukkumaan käymisen ajoista, isommilla kotiintuloajoista, kaverien luona olemisen rajoista, TV:n ja tietokoneen käytön ajoista ja rajoista ovat tarpeellisia yhteisiä keskustelunaiheita vanhempien kesken. Luokan vanhempien yhteiset päätökset  ovat tukena keskusteluissa oman lapsen kanssa.

Ja huolehditaan, että jokainen lapsemme saa päivittäin oman kahdenkeskisen hetkensä vanhemman kanssa sillä vanhemman ja lapsen kohtaaminen on lapsen maailman ankkuripaikka. Ilman kohtaamista lapsi ajelehtii kuin ankkuriton vene kaikkien virtojen vietävänä.

Vanhempainilloissa voimme tarkistaa vanhempana olemisen suuntaa. Niistä saamme myös keskustelunaiheita lapsemme kanssa.