Lapset pihalle

”Lapset saivat joululahjaksi uusia tietokonepelejä. Nyt istuvat omat ja vieraat päivät pitkät tietokoneen ääressä. Ulos heitä ei saa millään. Itse sain lapsena joululahjaksi usein ulkoiluun liittyviä tavaroita ja niitä sitten käytettiin innoissaan koko joululoma. Miten saisimme jotain järjestystä lasten sisällä ja ulkona oloon?”

Kerroin kysymyksestäsi miehelleni, kun olimme luistelemassa. Jäällä ei näkynyt lapsia ja totesimme, että ehkä he ovat pelaamassa tietokoneella. Hän totesi rationaaliseen tapaansa: 

” Jokainen pelitunti pitäisi ansaita ulkoilulla. Sellaisen säännön minä tekisin, jos lapset olisivat kiinni peleissä ja ulkoilu jäisi.”

Kysymyksesi sisälsi kaksi huolta.  Sinua askarrutti lasten ja he heidän elämänsä kaventuminen tietokoneen äärellä. Huoli on ihan aiheellinen. Tietokoneriippuvuus ja muusta leikistä ja touhuamisesta vieraantuminen on tapahtunut lasten keskuudessa muutamassa vuodessa. Vain me vanhemmat itse voimme vaikuttaa asiaan. Silloin kun lapset itse omassa keskenkasvuisuudessaan eivät osaa asettaa itselleen rajoja, aikuisen on se tehtävä.

Kurinalaisuus on tänä päivänä katoamassa oleva ominaisuus. Kuitenkin sitä tarvitaan elämän varrella jatkuvasti. Lapsenkin elämässä sääntöihin tottuminen, koulusta huolehtiminen, mukavuudesta luopuminen velvollisuuksien tähden tai pitkäjännitteisyys harrastuksissa vaativat kurinalaisuutta. Tämän taidon oppimista opetellaan lapsuudessa. Sitä voidaan oppia vaikkapa tietokoneen käytön sääntöjen muodossa.

Toisaalta murehdit ulkoilun vähenemistä ja sen vaikutuksia.  Ulkona touhuaminen on lapsille parhaimmillaan hyvin luovaa ja sosiaalista ajanvietettä ja sivutuotteena tulee virkeyttä, hyvää tuulta ja terveyttä. Lapsena ulkoiluun ja liikuntaan tottuneet jatkavat sitä nuoruudessa ja aikuisuudessa.

Rautalangasta näitä elämisen sääntöjä on saatu vääntää meilläkin. Tunti ulkoilua päivässä on ollut ohjeena isoille ja pienille. Perheen hupaisaksi sisäpiirivitsiksi on muodostunut ”Kinnusen perheen pakollinen joulu-ulkoilu”. Lapset ovat myös valistaneet joulukylään tulevia kavereitaan, että meillä on sitten pakko jouluna ulkoilla säästä riippumatta. Tänä vuonna hiihdettiin toisena päivänä ja luisteltiin toisena päivänä yhdeksän hengen voimin.  Tietokone ja televisio ovat omalla joulun pyhät.

Uuden vuoden alkaminen on hyvä kohta miettiä taas perheen omia sääntöjä ja kerätä voimia niistä kiinni pitämiseen. Se palkitsee ajan myötä itsensä.