Tärkeysjärjestys uusiksi

Minulla on mökillä kolme kahvatonta kattilaa. Tiskikone on syönyt kahvat ajan kuluessa.

Vuorotteluvapaa vuonna olin päättänyt, että ostan uudet. Näyttäisi meilläkin kuin mökkilehden keittiössä.

Olimme sinä vuonna Afrikassa 3 kk. Ei enää tullut mieleenkään ostaa uusia. Suorittavat kahvattomatkin kattilan viran hyvin.

Ystävien afrikkalaisperheessä oli kaksi kattilaa. Yksi oli mahangupuurolle, toinen lihalle.

No autankos Afrikan perheitä pihtaamalla uusien kattiloiden ostossa. En tietenkään – joskus tosin, ja nyt tämä taitaa kuulostaa fariseuksen itsekehulta- -kun melkein olen hankkinut jotain tai melkein ostanut liput kalliiseen huvitukseen, niin totean että ilmankin selviän ja  voin antaa rahan parempaan tarpeeseen.

Uusiokäyttö ja retron vaaliminen ja uusvanha ovat ihana idea. Tämän päivän nuoret ovat ihania, heille kun kelpaa kirpputoritavara ja huutonetin löydöt Yksi nuoripari sai 50:llä kaksi sohvaa – oikein alkantaaralla verhottua.

Yksi pari löysi poliisilaitoksen huutokaupasta vauvan vaunut. Hinta parikymppiä. Lisäksi sänky, hoitopöytä ja taisi olla turvaistuinkin.  Laittoivat viestiä: ”Arvaa mitä maksoivat yhteensä”  35 €.  Aikamoiset ostokset. Vauvoja saaville perheemme nuorille olemme antaneet rahaa vauvanvaunuihin, kun olemme huonoja keksimään sopivia lahjoja. Mistä me tietäisimme mikä väri ja merkki on milloinkin in. No jäipä nuorelle parille vaunurahasta sievoinen summa vaipparahaksi.

Minusta ei olisi työskentelemään kaatopaikalla tai jätteiden käsittelylaitoksissa. Siellä on liikaa käyttökelpoista tavaraa. Käyttökelpoisen poisheittäminen kouristaa sydänalasta. Turhan tavaran ostaminen saa päivittelemään.

Tosin olen oppinut ajattelemaan, että ostaminen, turhankin ostaminen edesauttaa työllisyyttä  olkoon sitten kotimaassa tai Hong Kongissa. Kaikki tarvitsevat työtä lähellä ja kaukana. Niin että ostakoon jokainen, joka saa siitä iloa. En moiti..

Siitä huolimatta katson edelleen lempeästi kolmea kahvatonta kattilaani ja muistan ystäviä Afrikassa. Iltahetkeä Rosalian perheessä, mahangupuuroa, yhteistä nuotiota ja hyvin nukuttua yötä savimajassa.