Anteeksipyyntö ei auttanut

”Sovimme puolison kanssa että unohdamme menneet ja pelastaaksemme perheemme eheyden alamme alusta. Kuitenkaan läheisyys ja lämpö ei ole palannut välillemme 

Joskus erehdymme luulemaan, että sanomalla ”Anna anteeksi kaikki”, asiat on selvitetty. Kuitenkin anteeksiantanut osapuoli voi pitkien aikojen kuluttua ihmetellä häntä vaivaavaa ahdistusta ja sitä, että välit eivät korjaantuneetkaan.

Anteeksi-sana ei tehoa, jos emme halua kohdata sitä, mitä on tapahtunut. Älä siis pyydä anteeksi, jos et ole valmis kantamaan vastuuta tekemisistäsi, selvittämään asiaa ja kohtaamaan toisen loukattuja tunteita. Älä pyydä anteeksi, jos haluat, että toinen pitää suunsa kiinni etkä halua kohdata toisen kipua. 

Jo vanhat loukkaukset vaivaavat mieltä, eteenpäin ei päästä toteamalla, että nehän ovat ollutta ja mennyttä. Vastuunkantamista on se, että suostumme selvittämään alusta loppuun sen, millä olemme toisiamme vastaan rikkoneet. Selvittely voi olla epämieluisa ja kivulias prosessi.

Puhumalla katkeruus pääsee ulos ja ahdistuksen möykky alkaa sulaa. Kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen tekee tilaa anteeksiantamiselle. Siitä alkaa polku läheisyyteen. Mutkaisen polun päässä on luvassa yhteys. Sitten voidaankin polkua jatkaa jo yhdessä.