Kapinoiva murrosikäinen

Perheessämme on kolme lasta. Heistä kaksi on jo täysi-ikäistä ja on jo muuttanut pois kodista. Nuorimmaisemme, 16-vuotias tytär, opiskelee ammattioppilaitoksessa. Hänen kanssaan meillä on ollut valtavia ongelmia siitä lähtien, kun hän täytti 13 vuotta. Silloin alkoi raju kapinavaihe. Tyttären kaveripiiri vaihtua, hän oli paljon iltaisin ja viikonloppuisin pois kotoa. Jossain vaiheessa myös tupakointi ja alkoholin käyttö tulivat mukaan kuvioon. Meille oli valtava järkytys, kun poliisi kerran toi juopuneen tyttären kotiin. Hän oli silloin vasta 14-vuotias. Murrosikä tuntuu edelleen jatkuvan. Emme saa oikein mitään otetta tyttöön. Hän ei kuuntele. Hänen kanssaan ei voi keskustella. Hän ei tottele mitään rajoja. Hän tulee ja menee, miten lystää. Olemme täysin neuvottomia. Onneksi hänellä on kuitenkin opiskelupaikka, jossa hän on ilmeisesti jotenkuten jaksanut käydä. Koulumenestys ei kuitenkaan ole kummoinen. Illat ja viikonloput menee juhliessa. Pelkään, että hän on alkanut käyttää mietoja huumeita. Mitä meidän pitäisi tehdä? Mistä saisi apua?

Kapinavaihe on jo kestänyt kolme vuotta. Toivottavasti seestyminen ainakin iän puolesta alkaisi olla näköpiirissä. Hän ei ehkä palaa entiseen kiltin perhetytön kotona viihtyvään tilaan, kun vauhti näyttää olevan päällä.

Tyttö tietää varmasti teidän mielipiteenne ja toiveenne ja sopivan ja sopimattoman elämäntyylin rajat. Niitä ei enää tarvitse hänelle kerrata. Olette huomanneet, että hän ei niitä kuuntele. Miten voisitte viestittää hänelle, että välitätte hänestä ja että hän on teille rakas? Kun hän on kotona, miettikää, mistä hän pitää, mikä on hänen herkkuruokaansa. Puhukaa ystävällisesti ja mukavista asioista. Älkää motkottako ja voivotelko. Löytyisikö joku yhteinen matka tai muu juttu tytön kanssa tai äiti-tytär matka? Tavoitteenne on vahvistaa suhdetta. Silloin tulevaisuudessa hänen on helpompi ”palata kotiin” ja vanhempien arvoihin, kun teillä ei ole enää taisteluvälit.

Alle 18-ikäisenä olette hänen huoltajiaan. Se oikeuttaa kuitenkin puuttumaan asioihin, jotka ovat mitä ilmeisemmin hänelle vaaraksi. Huumeet ovat yksi sellainen asia. Tästäkin on tuloksellisempaa puhua, kun ensin on rakennettu suhdetta ja myönteistä ilmapiiriä.