Harjoitellaan itsehillintää

“Lapsestani näyttää tulevan erityisen kärsimätön mulle-hetipaikalla-kaikki-nyt-tyyppiä. Kun asiat eivät mene hänen mielensä mukaan, hän lakoaa lattialle ja voi sitä huutoa ja potkimista. Voiko asialle tehdä mitään. Hän on nyt 3-vuotias”

Olette saaneet vahvan, haasteellisen lapsen. Hänessä on voimaa ja potentiaalia. Osa hänen kärsimättömyydestään liittyy tahtomisen harjoitteluikään eli uhmaikään. Kuvaat häntä helposti malttinsa menettäväksi.

Kuulostaa hyvältä, että te vanhempina ette pelkää lastanne ja hänen kohtauksiaan. Haluatte auttaa lasta kasvamaan ja tulemaan toimeen temperamenttinsa kanssa. Ymmärrät, että jos lapsen itsehillinnän kyky jää pikkulapsen asteelle, hänellä tulee olemaan vaikeuksia itsensä ja ympäristönsä kanssa.

Itsekontrollin puute näkyy siinä, että lapsen on mahdoton luopua mieliteoistaan, vaikka haluamisen kohde olisi sopimaton. Itsehillintää tarvitaan kun on valittava oikean ja väärän välillä, sitä tarvitaan koulun käynnissä, kaikessa ponnistelua vaativassa ja nuoruus- ja aikuisiässä seksuaalisten mielitekojen hallinnassa.

Itsehillinnän koulu alkaa juuri lapsenne iässä eli 2-3 vuotiaana. Varatkaa te vanhempina itsellenne ylimääräinen annos kärsivällisyyttä, kun joudutte kieltämään lapseltanne jotain mitä hän haluaa. Olkaa hänen tukenaan kun hän kiukkuaa. Myötäilkää hänen harmiaan “Olet nyt kiukkuinen, kun et saanut…”

Kun kiukkukohtaus alkaa käydä tekohengityksellä, auttakaa häntä pääsemään kunniallisesti taas kiinni muuhun tekemiseen tai leikkiin. Vähitellen lapsi huomaa, että elämä ei loppunut, vaikkei hän saanut mitä tahtoi. Vähitellen hän oppii sietämään hiukan paremmin pettymyksiä. Tälle maaperälle kasvaa odottamisen ja itsehillinnän taito.

Älkää odottako tuloksia liian nopeasti. Edessä on vuosien urakka. Kasvua odotellessa harkitkaa tarkkaan, missä sanotte lapsellenne ei. Ette jaksa tahtojen taistelua monta kertaa päivässä. Liian monta pettymystä uhkaa turmella perheen ilmapiirin negatiiviseksi. Aikuinenkaan ei jaksa olla luja ja ystävällinen jatkuvien konfliktien keskellä.

Muistakaa vaalia iloisia hetkiä, yhteistä naurua ja leikkiä juuri tämän lapsen kanssa. Varustatte häntä positiivisilla tunteilla pettymysten hetkien varalle.