Pääsiäisviikon asetelmat

Tänään asettelin hiljaisen viikon pöydälle kasan kiviä. Raeruohot ovat mustalla mullalla, joku piikki alkaa kuitenkin törröttää pystyssä. Ehtivätköhän pääsiäiseksi. Koivun oksat näyttävät lupaavia hiirenkorvia.

Meillä on ollut tapana rakentaa pienelle pöydälle hiljaisen viikon ja pääsiäisen asetelma, niin kuin teemme ennen joulua pitkin adventin aikaa seimiasetelmaakin. Kun rakensimme pöytää pitkin viikkoa yhdessä lasten kanssa, se teki konkreettiseksi Jeesuksen kärsimystietä ja ylösnousemusta.

Palmusunnuntaina levitin mustan silkkikankaan pöydälle sopivasti laskoksille. Pajunkissat ovat itseoikeutettuja asettumaan ensin  pöydälle. Seuraavana  päivänä siirretään raeruoholautanen  hiljaisen viikon pöydälle. Joka päivä lisäämme esineitä, jotka jotenkin voisivat kertoa Jeesuksen kärsimystiestä. Kun lapset olivat kotona, luimme iltaisin hiljaisen viikon kertomuksia lasten raamatusta tai Ikuisista kertomuksista.

Kiirastorstai-illan traditiona on ollut ehtoolliskirkon jälkeen syödä ensimmäistä kertaa mämmiä – tietysti kotona tehtyä – ja kuunnella  Matteus-passiota ja vielä luemme, mitä Jeesukselle tapahtui ennen ristiinnaulitsemista. Pöydälle ilmestyy silloin orjantappurakruunu. Nykyään meillä on oikein Afrikan piikkipensaasta väännetty kruunu. Pitkänä perjantaina laitamme kolme ristiä ja yksinäinen kynttilä palaa surullisen asetelman valona aina pääsiäisyöhön saakka. 

Pääsiäisyönä teen uuden asetelman toiseen paikkaan,. Siinä kankaina on keltainen ja vihreä silkki. Kiviä tyhjän haudan merkiksi, enkeleitä, kynttilöitä, paljon narsisseja ja lehteen puhjenneet koivun oksat. siinä on kontrastia kerrakseen piina viikon pöytään verrattuna. Siellä edelleen kolme tyhjää ristiä muistuttaa, mitä pitkänä perjantaina tapahtui.

Kerran olimme pääsiäisen aikoihin hiihtovaelluksella Ylläksellä Aakenus tunturin maisemissa. Hiljaisen viikon surun pöytä  jäi tekemättä, tekstit kyllä luimme iltaisin autiokämpissä.  Pääsiäisaamun häikäisevässä auringonpaisteessa rakensin Villen kämpän pihan hohtavalle hangelle pääsiäisen ilon asetelman. Tuohuksia, naavaisia oksia ja enkelin ja suklaamunat, ne kun ovat pääsiäisen välttämättömyys.  Kun jatkoimme matkaa jätin enkelit kämppään ja vuosia myöhemmin käydessämme Villen kämpässä, enkeli oli yhä siellä. Niin että jos satut matkallasi Villen kämppään, niin tarkista, onko pääsiäisen iloenkeli vielä tallella.