Lasten seurustelut

Miten meidän pitäisi suhtautua, kun 12-vuotiaamme on alkanut seurustelemaan. Nyt hänen pitäisi päästä elokuviin pojan kanssa. Seurusteluvillitys luokalla on ilmeisesti alkanut viime talvena, kun jotkut alkoivat pitää kotibileitä, joihin kutsuttiin tyttöjä ja poikia. Kehittyvätkö lapset nykyään aikaisemmin kuin enne.”

Enpä tiedä, kehittyvätkö lapset aikaisemmin, mutta nykyään lapsille ovat nuorten ja aikuisten maailmaan ovat selkosen selällään. Kaikkia lapsia ei suojella isompien maailmaan kuuluvilta virikkeiltä, vaan päinvastoin aikuiset saattavat huomaamattaan kannustaa lapsia kiiruhtamaan pois lapsuudesta.

Ipanadiskot ja pienten bileet, jossa ohjelmana on yrittää matkia nuorten käyttäytymistä vaikkapa tanssimalla hitaita, jouduttavat lasten pyrkyä kohti nuorten maailmaa. Ajattelemattomat aikuisethan kyseisiä tapahtumia järjestävät ja yhtä ajattelemattomat aikuiset lähettävät lapsensa niihin osallistumaan.

Toinen avoin ikkuna isompien maailmaan ovat televisio-ohjelmat, jos vanhemmat eivät välitä, mitä heidän ala-asteikäisensä televisiosta katsovat. Tässä maaperässä alkaa lapsissa levitä seurusteluvillitys. Ja kun muutama aloittaa, muitten pitää matkia, vaikkei vielä niin huvittaisikaan.

Ala-asteikäinen elää kehityksessään vaihetta, jolloin eroottinen kiinnostus toista sukupuolta kohtaan ei ole herännyt, ellei eroottisesti ylivirikkeinen ympäristö ole sitä herättänyt. Lapsen luonnolliseen kehitykseen kuuluvat tässä iässä ystävyydet samaa sukupuolta olevien kesken. Niissä opitaan tärkeitä asioita. Niissä opitaan puhumaan ja kuuntelemaan, kertomaan salaisuuksia ja olemaan luotettava. Niissä petytään ja opitaan selviämään pettymyksistä, niissä riidellään ja sovitaan. Niissä voidaan oppia selvittämään erimielisyydet, loukkaamiset ja loukkaantumiset. Samaa sukupuolta olevan kanssa on hyvä harjoitella tätä kaikkea.

Lapsuuden ystävyyssuhteet ovat hyvä ihmissuhdekoulu myös tulevia seurustelusuhteita varten. Varhain aloitetut seurustelut syrjäyttävät lapsen kypsymisen omassa tahdissaan. Kun kiinnostus toista sukupuolta kohtaan herää, syrjäyttää se monet muut asiat. Lapsuus jää kesken.

Aikuisina voimme tarkistaa omaa osuuttamme lapsen seurusteluvillitykseen. Puhummeko lastemme sulhasista ja morsiamista, tuemmeko heidän kiiruhtamistaan nuorisokulttuurin käyttäytymismuotoihin pukeutumisessa, vapaa-ajan vietossa tai television katselussa? Annetaan lasten olla lapsia. Nuoruutta ja aikuisuutta ehtii elämässä ihan tarpeeksi. Ja seurustellakin ehtii, vaikka ala-asteikäinen odottaisi vielä viisi vuotta.

Hyvä kyselevä vanhempi. Voit sanoa seurustelevalle lapsellesi ihan suoraan, että elokuviin ei mennä pojan kanssa. Perustele, että kahdentoistavuoden ikä ei ole vielä mikään seurusteluikä. Ensin pitää harjaantua ystävyyssuhteissa samaa sukupuolta olevien kanssa, sitten vasta on kypsyyttä seurustelemiseen. Ikärajathan ne on monessa muussakin kypsyyttä vaativassa asiassa.