Isosiskon on vaikea hyväksyä pikkuveljeä

“Keskimmäinen lapsemme, kolmevuotias Aada on mustasukkainen kuopuksestamme seitsenkuukautisesta Niilaksesta. Heitä ei voi jättää keskenään, jottei Aada pääse retuuttamaan tai nostelemaan Niilasta. Tämä on pidemmän päälle melko uuvuttavaa kun heitä pitää koko ajan valvoa.Uskon, ettei Aada tee kaikkea tahallaan, eikä hän ehkä käsitä kuinka paljon hänellä on voimaa. Varmasti moni asia menee hänen ikänsä piikkiin.

Olemme yrittäneet selvittää tilannetta monin eritavoin. Olemme kieltäneet häntä nätisti ja ei-niin nätisti. Olemme opastaneet häntä miten vauvaa hoidetaan ja neuvoneet kädestä pitäen vauvan käsittelyssä. Olemme kokeileet jäähyä ja selittäneet mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Olemme huomioneet Aadaa ja kertoneeet, että vaikka meillä on uusi perheenjäsen on Aada edelleen yhtä rakastettu kuin aina ennenkin. Aada on saanut auttaa esimerkiksi viemällä syöttämällä Niilasta. Olemme yrittäneet ohjata Aadan huomiota muualle ja se on toisinaan toiminut.

Aina kun huomaamme, että Aadalla on yrtystä olla hellä ja huomaavainen Niilasta kohtaan, olemme kehuneet häntä ja olleet erityisen kannustavia. Minusta tuntuu, ettei Aada pysty hillitsemään tunteitaan ja ne kohdistuvat hallitsemattomina Niilasta kohtaan.

Tilanne oli aluksi pahempi ja se on laantunut siitä hiukan. Esikoisemme Isla (6 vuotta) oli aikoinaan mustasukkainen Aadasta, mutta sitten hän hyväksyi Aadan osaksi perhettä. Minusta tuntuu, että Aadan tilanne on jäänyt jotenkin päälle.

Tilanne hankaloittaa arkeamme ja toivon, että löytyisi joku keino, jolla saisimme tilanteen rauhoitettua.Aina kun Niilas itkee tai minun pitää syöttää häntä, iskee Aadan asia juuri silloin vaikka häneltä oln kysytty samaa asiaa juuri hetkeä aikaisemmin. Olisi hienoa, jos Aada löytäisi riemun pikkkuveljestä. Olemme yrittäneet kertoa hänelle, että Niilas tulee kasvamaan ja pystyy tekemään ja olemaan eri tavalla myös Aadan kanssa.”

Aada miettii, rakastetaanko häntä niinkuin ennen pikkuveljen syntymää. Olette kertoneet hänelle, että hän on yhtä rakastettu kuin ennenkin. Osoittakaa Aadan ymmärtämällä rakkauden kielellä, että hän on teille rakas. Voitte ottaa viikon kuurin, jolloin joka päivä kumpikin vanhempi erikseen viettää esimerkiksi puoli tuntia Aadan kanssa ja puuhailette hänelle mieluisia asioita. Kolme kertaa viikon aikana järjestäkää pieni hetki, jolloin molemmat vanhemmat, Aada ja mahdollisesti myös Isla teette jotain sellaista mukavaa, mitä ennen vauvan syntymää olette tehneet yhdessä. Kolmivuotiaan ymmärtämä rakkauden kieli on aika.

Yksi tavoitteenne on, että Aada löytäisi riemun pikkuveljestä. Ilmaisette asian kivasti. Olette kiitelleet ja kannustaneet lasta, kun hän on ollut vauvalle huomaavainen. Jatkakaa sitä. Kannustakaa kaikkia hoivayrityksiä ja ihailikaa hänen taitojaan. Puhukaa vauvasta velivauva-nimityksellä. Osoittakaa Aadalle, että velivauva tykkää hänestä. Auttakaa Aaadaa huomaamaan, kun vauva hymyilee tai on muuten kiinnostunut Aadasta.

Kehitelkää Aadan ja velivauvan välille joitain rituaaleja; esim aamuhali tai iltasuukko, vilkutus kun Aada lähtee johonkin tai muu oma juttu.

Pienenä pettymyksenä ehkä kerron, että kolmivuotias ja vauva ovat sellainen pari, että he tarvitsevat silmälläpitoa koko ajan, kun he ovat samassa tilassa.

Jännityksellä odotan, miltä teillä näyttää viikon kuluttua.