Halut hiipuneet

Pulmani on se klassinen. Mies haluaa seksiä ja minä en. Tai en ainakaan niin usein. Joskus tulee ajatus, että muuta hän ei minusta tarvitsekaan kuin taloudenhoitajaa ja sänkykumppania. Perherauhan nimissä monesti suostun, mutta sitten olen entistä kiukkuisempi.…”

Halut eivät herää vastahakoisesti suostumalla, sen olet huomannut. Päinvastoin sisällesi kertyy kiukkua ja katkeruutta, joka pursuu ulos sitten tavallisessa arkipäivässä.

Oletteko miettineet yhdessä, mitä hiipuvan haluamisen taustalla on? Monesti pariskuntien on vaikea keskustella avoimesti seksiin liittyvistä asioista. Toisena ääripäänä ovat loukkaavat keskustelut, jotka lukkiuttavat tilannetta entisestään.

Seksi ei ole mikään irrallinen parisuhteen osa-alue. Erityisesti naisilla seksuaalinen virittyminen on kokonaisvaltainen asia. Kun nainen kokee, että hänestä välitetään, hänen tarpeitaan kuunnellaan tavallisessa arkielämässä, synnyttää se yhteenkuuluvuuden tunnetta ja halua kaikinpuoliseen läheisyyteen.

Seksuaalisen halun hiipuminen on usein merkki siitä, että puolisoiden väliin on jäänyt käsittelemättömiä asioita. Mielipahan ja pettymisen maaperässä itävät heikosti seksuaalisen virittymisen siemenet. 

Toki seksuaalisen haluttomuuden taustalla voi olla lapsuuden ja nuoruuden traumaattisia kokemuksia, jotka käsittelemättöminä ovat myrkyttämässä seksuaalisuhdetta, mutta ne ovat oma luku sinänsä.

Miten voisitte päästä keskustelun alkuun? Pyydä mieheltäsi keskusteluvastaanottoa. Sitä ennen selvitä itsesi kanssa, mitkä ovat todelliset haluttomuutesi taustat. Väsymys ja päänsärky eivät kelpaa. Vastaa itsellesi kysymyksiin, mitä toivon, mitä tarvitsen, mihin olen pettynyt, mitä tarvitsisin puolisoltani ennen kuin voin olla levossa ja haluamiselleni olisi tilaa syntyä. Kerro näistä hänelle jossain sopivassa tilanteessa. Sopivin hetki ei ole silloin kun toinen haluaa ja sinä et. Silloin ette saa rakentavaa keskustelua ehkä syntymään.

Seksuaalisuus on yksi parisuhteen virkistyksen, rentoutuksen ja levon alueita. Se on liian tärkeä alue kuihtuakseen. Vaikka avoin keskustelu tällä alueella on vaativaa, se on vaivan arvoista. Kituva seksielämä vie voimia. Molempia tyydyttävä seksielämä on sen  sijaan parisuhteen salainen voimanlähde. Siksi työ sen hyväksi ei mene hukkaan.