Ekaluokkalainen ja harrastukset

Tyttäremme aloitti juuri aloitti juuri koulun. Tuntuu siltä, että monilla ekaluokkalaisilla on jo paljon eri harrastuksia. Tyttäremme käy ainoastaan kerran viikossa askartelukerhossa. Mikä olisi sopiva määrä harrastuksia ekaluokkalaisella vai onko se lapsikohtaista? Entä mikä olisi hyvä ikä aloittaa esimerkiksi jonkin soittimen soittoharrastus? Miten harrastukset tukevat lapsen kehitystä?

Harrastukset tukevat monella tavalla lapsen kehitystä. Parhaimmillaan hän oppii pitkäjännitteisyyttä, kokee onnistumisen iloa ponnistelujen jälkeen. Ryhmäharrastuksissa opitaan sääntöihin sopeutumista, muitten huomioon ottamista ja yhteistyötaitoja. Harrastus voi olla innostava ja odotettu kohokohta päivässä tai viikossa. Joillekin harrastus on tienviitta tulevaan ammattiin.

Toivottavasti jokaisella lapsella olisi joku kiinnostava harrastus kymmeneen ikävuoteen mennessä. Silloin hänellä olisi kiinnekohtia murrosiässä vetelehtimisen tai tietokoneen ääressä istumisen sijasta.

Alle kouluikäinen ei tarvitse vielä harrastuksia. Monelle ekaluokkalaisellekin koulu, leikkiminen ja kaverit ja kotielämä riittävät täyttämään ajan. Jos lapsi kuitenkin potee tekemisen puutetta ja näyttää juuttuvan vapaa-aikanaan tietokoneen virtuaalimaailmaan, on hänelle hyvä miettiä joku harrastus, joka laajentaisi hänen elämänpiiriään.

Harrastuksen ei tarvitse olla maksettu harrastus ja toiminta voi tapahtua kotona sisarusten tai kavereitten kanssa. Pääasia on, että lapsi kiinnostuu pitkäjännitteisesti jostakin ja kokee toiminnan, tekemisen ja aktiivisuuden iloa.