Suoraa puhetta

”Nuoremme haluaa tuoda tyttökaverinsa meille yöksi, vaikka tyttö asuu samassa kaupungissa. Haluaisimme opastaa häntä muutenkin sopivasta ja sopimattomasta, mutta sanat takertuvat kurkkuun”

Kyllähän te vanhempina päätätte ketkä teidän kodissanne yöpyvät. Yksinkertaisesti voitte sanoa, että yöpyminen teillä ja varsinkaan pojan huoneessa ei käy. Kun poika tiedustelee syytä, olkaa suorapuheisia ja sanokaa, että usein yhdessä yöpymiset johtavat ennen pitkää seksiin ja sitä ette toivo nuortenne seurusteluun. Samalla voitte kertoa millaisissa tilanteissa tunteet tai fyysinen kiihottuminen sumentaa järjen ja tahdon. Siitä nuoret eivät etukäteen tiedä.

Nuori voi sanoa, että hänen seurustelunsa ei kuulu vanhemmille, hän vastaa omasta elämästään. Tähän voitte todeta, että alaikäisen lapsen elämästä huolehtiminen ja vastuu kuuluu viimekädessä vanhempien velvollisuuksiin.

Nuoret kyllä löytävät paikan seksille, jos niin haluavat, mutta perheen säännöillä vanhemmat viestittävät, että he eivät hyväksy vapaata seksiä.  Tutkimusten mukaan yli puolet nuorista ei tiedä, mitä heidän vanhempansa ajattelevat seurustelevien seksistä. Kuitenkin vanhempien mielipiteenilmaisulla on selvästi harkintaa lisäävä vaikutus nuoren suhtautumisessa seksin aloittamiseen.

Seurustelusta keskusteleminen on tänä päivänä tuiki tarpeellista. Yhdeksäsluokkalaisista 80% kertoi olevansa selvillä ehkäisystä mutta vain 10 % tiesi mielestään riittävästi seurusteluun liittyvistä kysymyksistä.

Seurusteleville nuorille on korostettava toinen toisensa kunnioittamisen merkitystä. Jos toisella joskus käy tunteet kuumina ja seksuaalinen haluaminen on virittynyt, toiselle ei saa tehdä mitään, mitä tämä ei halua. Vaatiminen, vetoaminen tai jättämisellä uhkaaminen ellei toinen suostu, on kaukana todellisesta rakastamisesta. Seksin alueella tämä on erityisesti poikien pulma.

Pyytäkää nuoria miettimään läheisyyden rajoja jo etukäteen. Silloin myös rajoissa on helpompi pysyä. Vanha neuvo ”Vaatteet päällä ja vetoketjut kiinni” on edelleen hyvä ja selkeä ohje.