Sopiva seksi

“Olemme olleet viisitoista vuotta naimisissa ja saaneet pari ihanaa lasta. Pulmana on avioliiton seksi. Mieheni toivoisi, että käyttäisin seksuaalisesti kiihottavia vaatteita, sukkia, sukkanauhoja yms. Minä sanoin jo avoliiton alussa, että en pidä niistä ollenkaan. Olen sanonut, että koen sellaisen syntinä  ja omatuntoni on rauhaton, jos tekisin sellaista. Muuten meillä menee hyvin. Toivomme että avioliittomme kestäisi loppuun saakka niinkuin olemme vihkikaavassa luvanneet. Olemme hoitaneet suhdettamme, lukeneet ja yrittäneet saada jonkun kompromissin aikaan tässä ongelmassa, mutta siitä ei ole tullut mitään. Minä koen itseni syylliseksi aina kun tulee kyse tästä asiasta“

Jäin miettimään viimeistä lausettasi. Mihin koet olevasi syyllinen? Syyllisyyshän on tunne, joka syntyy silloin kun ihminen tietää tehneensä väärin. Vai koetko tekeväsi väärin miestäsi kohtaan, kun et pysty suostumaan hänen toiveisiinsa. Toisaalta hänkään ei voi odottaa sinulta sellaista, mihin et pysty ja mikä on sinulle vastenmielistä.

Avioliiton seksin sopivaisuuden ja sopimattomuuden raja kulkee siinä, mikä kummallekin on sopivaa ja miellyttävää. Kaikki, mitä voimme vapain sydämin tehdä yhdessä on sopivaa ja luvallista. Perinteisesti uskovat puolisot ovat usein kaventaneet seksuaalisen ilon hyvin kapea-alaiseksi peiton alle ja pimeään. Kaikki rohkeampi seksi on voitu leimata synniksi. 

Synti ja sopivaisuus avioliiton seksissä ovat kaukana toisistaan. Syntiä seksissä on itsekkyys, toisen loukkaaminen ja alistaminen. Se mitä kirjeesi alussa kuvaat synniksi, on minusta enemmänkin häveliäisyyttä, ujoutta ja estyneisyyttä. Sillä ei ole synnin kanssa mitään tekemistä. Se on luonteenpiirre tai keskenkasvuisuuden alue, jolla voimme muuttua, jos työskentelemme muutoksen suuntaan.

Estot ja häveliäisyys ovat ihmisessä suoja, joita ei ole viisasta väkivalloin ylittää. Jos suostumme vastenmielisiin seksin muotoihin puolisomme toiveesta, toimimme silloin itseämme vastaan ja se kostautuu hyvin pian. Vastenmielisyys voi kasvaa entisestään ja synnyttää katkeruutta ja usein myös seksuaalista lukkiutumista. 

Keskustelkaa vielä yhteisestä seksistä. Tehkää lista kaikista seksiin liittyvistä toiveistanne, siitä, millaista toivoisitte yhteisen seksinne olevan. Käytä sinäkin mielikuvitustasi. Ehkä uskallat olla hiukan rohkeampi kuin ennen. Kuuntele sisäistä mielikuvitusta ja kerro, mikä sinusta tuntuisi hyvältä ja hauskalta yhteisessä leikissänne. Käykää sitten listanne läpi. Kumpikin yliviivaa listalta sellaiset kohdat, mitkä ovat mahdottomia ja vastenmielisiä. Sitten alleviivatkaa sellaiset, jotka ovat ihan OK. Tähdellä voitte merkitä kohtia, joissa toivotte jotain uutta seksielämäänne.

Muutosten ei tarvitse olla isoja. Teillä on loppuelämän pituinen aika kasvaa yhdessä ja rikastuttaa suhdettanne myös seksin alueella. Kuunnelkaa toistenne tarpeita ja kunnioittakaa toisianne. Rakkaus on pitkämielinen ja jaksaa odottaa. Rakkaus ei alista. Rakkaus ei etsi omaansa myöskään siinä muodossa, että vain minun toiveeni ja tapani olisivat oikeita. Rakkaudella on vara avartua. Seksuaalisen rakkauden avartuminen tarvitsee kuitenkin paljon turvallisuutta.