Aletaanko seurustella?

Kahdeksanvuotias poikamme sai luokkatoveriltaan kirjeen, jossa tyttö ilmaisi rakastavansa poikaamme ja haluaisi alkaa tämän kanssa oikeasti seurustelemaan ja sitten tyttö kyseli, onko pojalla oma huone ja että sitten voitaisiin olla siellä. Poikamme meni kirjeestä pois tolaltaan, sanoi, ettei halua mennä kouluun, että hänelle naurettaisiin”

”Huomasimme, että 11-vuotiasta poikamme mieltä painoi joku asia: Vihdoin saimme tietää, että hän oli saanut eräältä tytöltä kirjeen, jossa tämä oli ilmaissut halunsa seurustelun aloittamiseen pojan kanssa. Kysyin, mitä poika aikoo vastata. Poika sanoin hätääntyneenä, melkein itkuun purskahtaen: ”Kun minä en vielä haluaisi sitoutua”

”Neljätoistavuotias poikamme menestyi jääkiekossa ja oli tyttöjen mielestä jonkunlainen sankari. Soittoja ja tekstiviestejä tuli jatkuvasti. Tyttölaumoja kulki taloamme ympäri ja kävi ovellammekin. Joskus kävin sanomassa, että menkää hyvät tytöt pois ja antakaa meidän olla rauhassa. Ruoka-ajaksi vedimme töpselin pois seinästä. Poika oli kovasti kiusaantunut tilanteesta ja mietti, minne voisi mennä päästäkseen tunkeilevista tytöistä eroon”

Äitien kertomukset herättäkööt meidät tyttöjen äidit opettamaan tytöillemme tykkäämisen ja poikiin kontaktin ottamisen aakkosia. Tytöt ovat viime vuosina ilmeisesti jääneet liian paljon toinen toistensa tai joukkotiedotuksen opetettaviksi. Porukassa ei äly aina kukoista, vaan  toistensa yllyttäminä ja innostamina voi tulla tehtyä tyhmyyksiä, jotka eivät ole hyväksi kenellekään.

Tytöt tarvitsevat opettajakseen oman äidin, jolla on aikuisen ymmärrys, mikä on sopivaa ja mikä sopimatonta. Itse he eivät sitä tiedä. Voimme huoleti sanoa pienille tytöillemme, että pojat eivät tykkää tunkeilevista tytöistä. Pojista voi tykätä ja joistain pojista voi tykätä erityisen paljon joskus. Tykkääminen menee ohi ja sitten voi taas tykätä jostain toisesta. Tykkäämisistä on paras puhua hyvän kaverin tai vanhempien kanssa. Niistä ei ole viisas mennä tykkäämisen kohteelle vielä kertomaan.

 Seurustelut kuuluvat vasta nuoruusikään. Lapset tarvitsevat tytöiksi ja pojiksi kasvamisen rauhan, jotta kiinnostus toista sukupuolta kohtaan voisi omassa tahdissaan. Ala-asteikäisen kasvussa on vielä paljon kesken ja tilaa ja energiaa tarvitaan muulle kypsymiselle.

Tykkäämisten opastuksessa voisi olla apua uusimmasta kirjastani Tytöt, pojat ja seksi (Kirjapaja 2001), koska seksistisen maailman tunkeutuminen jo pienten lastemme elämään on saattanut ymmälleen myös meidät vanhemmat.