Luovia ratkaisuja

Kuuntelin junassa edessäni istuvien naisten keskustelua, mihinkäs sitä korvansa panisi. He kertoivat matkustelemisistaan. Toinen ihmetteli, miten toisella oli mahdollisuus matkustella niin usein. Matkustelija kertoi, että hänelle kertyy matkakassaan rahaa sitä mukaa, kun hänen miehensä käyttää rahaa alkoholiin.

– No mitäs miehesi sanoo, kun lähdet matkoille?, kyseli toinen. – Aluksi se oli vihainen, ei olisi päästänyt. Mies kertoi, että hän kyllä tietää, mitä varten naiset yksinään matkustelevat. En antanut hänen estelyittensä ja epäluulojensa  estää matkojani. Lähdin ja tutustuin moniin uusiin paikkoihin ja osallistuin erilaisiin tapahtumiin.

Matkusteleva nainen kertoi, että aikansa hän oli yrittänyt puhua miehensä juomisesta. Mies oli ilmaissut, että vaimon ei tarvitse puuttua hänen juomiseensa. Siitä hän päättää itse. Viikonloppukänninsä hän tarvitsee ja sitten rentoutusta vähän välilläkin.

Vaimo oli katkera siitä, että mies ei kuunnellut eikä välittänyt ja heidän väliinsä uhkasi kasvaa seinä. Muuten yhteinen elämä oli ihan kohtuullista. Juominen oli harvoja heidän välillään hiertäviä asioita.

Nainen oli miettinyt itsekseen, aikooko hän olla vihainen lopun elämänsä ja antaisiko hän katkeruuden myrkyttää omaa olemistaan. Hän löysi onneksi terveellisemmän ratkaisun. Hän kyseli itseltään, mitä olisi se mukava, mitä hän itse haluaisi tehdä. Siihen hän voisi käyttää sen rahasumman, mikä mieheltä kuluu alkoholiin.

Niinpä vaimo ilmoitti miehelleen, että hän aikoo lihottaa säästöpossuaan  samalla summalla, kuin mies käyttää alkoholiin. Nyt on jo vuosia kulunut tuosta päätöksestä ja mies on nähnyt, että vaimo on tosissaan. Joskus mies saattaa oma-aloitteisesti rikastuttaa vaimonsa matkakassaa kaljapullojensa hinnan verran, useimmiten kuitenkin se on vaimon omilla harteilla.

Kuuntelin naisten puheita vaikutettuna. Nainen oli keksinyt luovan, toimivan ratkaisun. Joskus elämässä on asioita, joita ei voi muuttaa parhaista yrityksistä huolimatta. Silloin jää valittavaksi vielä, miten suhtaudun tuohon hankalaan asiaan. Annanko sen katkeroittaa elämäni vai huolehdinko omasta hyvinvoinnistani. Matkusteleva nainen kantoi vastuun omasta elämästään ja omasta jaksamisestaan. Hän vaikutti ratkaisuunsa tyytyväiseltä.