Uskottomuuden peikko

”Olen aina sanonut, että se on kerrasta poikki, jos toinen on suhteessamme uskoton. Nyt aavistelen, että jotain tämän suuntaista saattaa tapahtua. En ehkä sittenkään olisi valmis heittämään kaikkea taistelematta menemään…”

Parisuhdetta pahiten koetteleva tilanne on uskottomuus. Vaikka ajassamme ihannoidaan vapautta, seksuaalista vapauttakin, kukaan puolisoonsa syvästi kiintynyt ei hyväksy ulkopuolista suhdetta. Sen synnyttäminen synnyttää aina kriisin.

Kriisi sanan kaksi merkitystä, vaara ja mahdollisuus ovat enemmän kuin totta uskottomuustilanteessa. Se voi olla parisuhteen loppu. Pettymyksestä toipuminen ja luottamuksen rakentuminen voi osoittautua mahdottomaksi etenkin, jos ulkopuolinen suhde on pysynyt salassa vuosikausia tai uskottomuus on lupauksista ja vakuutteluista huolimatta jatkunut, ja valhe on tullut pettäjän selviytymiskeinoksi.

Uskottomuuden paljastuminen voi silti olla myös parisuhteen mahdollisuus. Se voi haastaa puolisot miettimään yhteistä menneisyyttä ja oppimaan siitä. Tilanteessa joudutaan kasvokkain eron mahdollisuuden kanssa. Menetyksen uhan edessä voi paljastua syvimmillään se, mitä puoliso ja yhteinen perhe-elämä kuitenkin merkitsee. Tilanne voi kirvoittaa halun taistella parisuhteen puolesta.

Ulkopuolinen suhde ei ole yksityinen asia, vaikka monet niin toivoisivat. Salaisuutena se ei voi pysyä ikuisesti. Ennemmin tai myöhemmin puoliso aavistaa sen, vaikkei ehkä menetyksen pelosta sitä ota epäilyjään puheeksi.

Paljastuneena uskottomuus koskettaa myös perheen lapsia ja puolisoitten vanhempia. Lasten luottamus vanhempien luotettavuuteen horjuu. Monissa alkaa itää epäily, ettei kehenkään voi luottaa, ettei kestävää rakkautta ole olemassakaan. Se taas hankaloittaa lasten omia seurustelusuhteita.

Julkitullut ulkopuolinen suhde voi aiheuttaa yllättävän paljon hämmennystä ja surua. Ei ole yhdentekevää, miten tilanne käsitellään. Jos kahdenkeskiset keskustelut eivät pääse alkuun tai jumiutuvat, on hyvä hakeutua keskustelemaan jonkun ulkopuolisen kanssa. Ammattiauttajien lisäksi hyviä keskustelukumppaneita ovat toiset parit, jotka ovat samasta kriisistä selvinneet.