Vastarannan kiiski

12-vuotias tyttäremme sanoo jokaiseen asiaan vastaan. Hän hidastelee ja ärsyttää sillä. Aamuisin meillä on kiire bussille, muuten myöhästymme kaikki. Lisäksi hänen mielestään säännöt ja sopimukset ovat vain aikuisten keino määräillä.

Teillä taitaa tytär tulla murrosikään. Kuitenkaan murrosikä ei ole poikkeusikä, jolloin nuori saa terrorisoida muita.

Voisitko kertoa hänelle jonain hyvänä hetkenä, että kärsit hänen hidastelustaan, koska se haittaa koko perheen ehtimistä. Kysy häneltä mitä hän ehdottaa tilanteen korjaamiseksi. Ellei ehdotuksia tule – luulen, että hän vastaa mitä väliä -tyyliin. Silloin sinä itse ehdotat, että seuraavan kerran hänen viivytellessään te ette odota häntä ja sen myös toteutatte senkin uhalla, että hän ei pääse kouluun. Poissaoloihin kirjoitetaan totuudenmukaisesti, mistä oli kyse.

Älä ole uhkaileva, vaan ihan asiallinen. Älä ala riitelemään tyttäresi kanssa. Kuuntele, puhuta häntä lisää, kun hän valittaa. Sano ääneen, että hänellä on omaperäisiä ajatuksia, et olekaan ajatellut tuolta kantilta asioita.

Jos hän puhuu loukkaavasti, nimittelee, haukkuu yms. Juttele tästä ja hänen puheensa herättämistä tunteista jonain iltana sängyn reunalla. Silloin hän ehkä kuuntelee sinua. Kerro, että ymmärrät sitä, että häntä suututtaa vanhempien kalkkiutuminen ja se, että he tuntuvat välistä tyhmiltä. Hyväksy sukupolvien välinen kuilu.

Yritä löytää tilanteita, joissa voit sanoa hänelle jotain hyvää. Paha voidaan voittaa vain hyvällä. ja kovuus rakkaudella.

Tässä on sinulle nyt haastetta ja kohtalotovereita riittää joka vuosi, kun murrosikäisten uusi vuosiluokka syntyy.